Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Poelgeest: tuinmanswoning in Oegstgeest

Kasteel Buitenplaats

Poelgeesterweg 1
2341NM Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: 2e helft 17e eeuw


Beschrijving van Oud-Poelgeest: tuinmanswoning

Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Rechts van de oprijlaan staat een 18de-eeuwse bakstenen dienstwoning. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met pannen gedekt dak aan een zijde afgewolfd, aan de andere zijde met topgevel voorzien van vlechtingen; bouwsporen in de gevel wijzen naar een veranderde vensterindeling. De naar het oosten gerichte voorgevel heeft een toegangsdeur met smal bovenlicht en daarboven een getralied verdiepingsvenster; aan weerszijden een meerruits schuifvenster. Rechter zijgevel twee meerruitsvenster waarboven twee rechthoekig nissen van dichtgezette vensters; linker zijgevel een luik in de top. Achteringang. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van eenvoudige doch harmonische architectuur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Poelgeest: tuinmanswoning in Oegstgeest

Oud-Poelgeest: hoofdgebouw

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oud-Poelgeest). Het bakstenen huis is in 1668 op de fundamenten van een ouder kasteel gebouwd in sobere stijl (Ho..

Oud-Poelgeest: historische tuin- en parkaanleg

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De deels in detail en deels in structuur gaaf be..

Oud-Poelgeest: brug met toegangshek

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De toegang tot de oprijlaan in de as van het huis wordt bep..

Oud-Poelgeest: koetshuis

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Links van de oprijlaan staat een 19de-eeuws (ca.1867) bakstenen koetsh..

Oud-Poelgeest: waterput

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving WATERPUT behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. In het parkbos staat een natuurstenen put uit 1550 versierd met wapens ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)