Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Poelgeest: koetshuis in Oegstgeest

Kasteel Buitenplaats

Poelgeesterweg 1
2341NM Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1867 1867 ca. 1867


Beschrijving van Oud-Poelgeest: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Links van de oprijlaan staat een 19de-eeuws (ca.1867) bakstenen koetshuis met de voorgevel naar het hoofdgebouw (zuidoost) gekeerd. Het op T-vormige grondslag opgetrokken pand met gepleisterde plint bestaat uit een dwars geplaatst voorhuis van twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak en een stal van één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak; onder de daklijst gemetselde klossen. De gevels kennen een regelmatige vensterindeling met licht getoogde vensters en hardstenen onderdorpels. Het voorhuis heeft een rechthoekige houten dakruiter met vensters, een lijst op klossen en een met geschulpte leien (coquette) gedekt tentdak met bekroning. De voorgevel heeft een verhoogd middenrisaliet, die keperboogvormig is afgesloten, ook het muurwerk van de kopse gevels heeft deze beëindiging. In de middenrisaliet een licht getoogde en omlijste dubbele inrijdeur geflankeerd door een venster met ruitroeden, daarboven een licht getoogd en omlijst luik eveneens geflankeerd door een venster met ruitroeden, in de top een loden paardenhoofd, die zich ook boven de gelijkvormige inrijdeuren aan weerszijden van de risaliet bevindt. In de kopse gevels één vensteras. De loden beeldengroep van drie paardenhoofden boven de huidige entree (zijgevel) vormde oorspronkelijk de bekroning de achtergevel. Thans in gebruik als receptie/restaurant, inwendig geheel vernieuwd; de recente aanbouw is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de strenge architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de situering aan de oprijlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Poelgeest: koetshuis in Oegstgeest

Oud-Poelgeest: hoofdgebouw

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oud-Poelgeest). Het bakstenen huis is in 1668 op de fundamenten van een ouder kasteel gebouwd in sobere stijl (Ho..

Oud-Poelgeest: historische tuin- en parkaanleg

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De deels in detail en deels in structuur gaaf be..

Oud-Poelgeest: brug met toegangshek

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De toegang tot de oprijlaan in de as van het huis wordt bep..

Oud-Poelgeest: tuinmanswoning

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Rechts van de oprijlaan staat een 18de-eeuwse bakstenen dienstwon..

Oud-Poelgeest: waterput

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving WATERPUT behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. In het parkbos staat een natuurstenen put uit 1550 versierd met wapens ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud-Poelgeest: koetshuis in Oegstgeest

Foto's (4)