Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Poelgeest: brug met toegangshek in Oegstgeest

Kasteel Buitenplaats

Poelgeesterweg 1
2341NM Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Oud-Poelgeest: brug met toegangshek

Omschrijving BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De toegang tot de oprijlaan in de as van het huis wordt bepaald door een zeer groot 19de-eeuws toegangshek bestaande uit twee natuurstenen geblokte pijlers bekroond door een zandstenen vaas versierd met groteskenkoppen en festoenen; waartussen een dubbel spijlenhek met een gekrulde bovenligger en voluutvormige zijstukken. Het hek staat op een gemetselde brug met gebogen keermuren, natuurstenen afdekplaten waarop een eenvoudige balustrade. Waardering BRUG MET TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de monumentale vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515705
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Poelgeest: brug met toegangshek in Oegstgeest

Oud-Poelgeest: hoofdgebouw

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oud-Poelgeest). Het bakstenen huis is in 1668 op de fundamenten van een ouder kasteel gebouwd in sobere stijl (Ho..

Oud-Poelgeest: historische tuin- en parkaanleg

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De deels in detail en deels in structuur gaaf be..

Oud-Poelgeest: koetshuis

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Links van de oprijlaan staat een 19de-eeuws (ca.1867) bakstenen koetsh..

Oud-Poelgeest: tuinmanswoning

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Rechts van de oprijlaan staat een 18de-eeuwse bakstenen dienstwon..

Oud-Poelgeest: waterput

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving WATERPUT behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. In het parkbos staat een natuurstenen put uit 1550 versierd met wapens ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)