Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg in Breda

Boerderij

Bredestraat 6
4823ZA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1775-1825


Beschrijving van Kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg

Inleiding De kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg, stammend uit de achttiende of vroege negentiende eeuw en ten westen van de boerderij gesitueerd. Omschrijving Exterieur Schuur op rechthoekige grondslag, opgetrokken in diverse baksteensoorten en voorzien van een zadeldak met gesmoorde mulden pannen en aan één zijde een wolfeind. Gesmede ankers. Diverse gevelopeningen (deels authentiek), onder andere mestluiken Interieur Het interieur heeft een driebeukige opzet. Het gebint heeft aan de ene zijde een dekbalk-, aan de andere zijde een ankerbalkconstructie. De constructie is hoofdzakelijk van eikenhout en voorzien van gehakte telmerken, deels van grenenhout. Waardering De tweede, kleine schuur bij de hoeve Grote Muizenberg, waarschijnlijk gebouwd achttiende of begin negentiende eeuw, is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, vanwege het type driebeukige schuur, verwant aan het Vlaamse schuurtype; - architectuur- en bouwhistorie, onder andere vanwege de hoofdzakelijk eikenhouten constructie; - ensemblewaarden, vanwege de visuele en functionele samenhang met de rest van het erf; - gaafheid van vooral de inwendige structuur en constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg in Breda

Boerderij, hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg,

Bredestraat 6
Breda
Inleiding De boerderij, het hoofdgebouw van de hoeve Grote Muizenberg, is gebouwd in 1803 (waarschijnlijk met gebruikmaking van onderdelen..

Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen

Bredestraat 6
Breda
Inleiding Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen, gebouwd in 1831. Omschrijving Exterieur Grote schuur op rechthoekige..

Dubbele landarbeiderswoning met aangebouwde stal en het bakhuis met bakoven

Beeksestraat 92
Prinsenbeek (Gemeente Breda)
19e eeuwse dubbele landarbeiderswoning van een bouwlaag met dito aangebouwde stal onder met riet gedekt zadeldak. Bakhuis, nog in het bezit ..

Keihoef

Bredestraat 9
Breda
"Keihoef". In gele steen opgetrokken boerderij van het Brabantse langgeveltype met riet gedekt. In de noordelijke zijgevel jaarankers 1872 e..

Terrein waarin de aanleg en overblijfselen van een kasteel

-
Breda
Terrein waarin de aanleg en overblijfselen van een kasteel. Datering: Late Middeleeuwen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg in Breda