Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen in Breda

Bredestraat 6

Beschrijving van Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen

Inleiding Vlaamse schuur, ten zuidoosten van de boerderij gelegen, gebouwd in 1831. Omschrijving Exterieur Grote schuur op rechthoekige grondslag, oorspronkelijk geheel met hout betimmerd en voorzien van een schilddak (oorspronkelijk met riet gedekt) dat is opgelicht ter plaatse van de doorgangen voor wagens. Interieur De schuur heeft de oorspronkelijke driebeukige indeling bestaande uit een doorgang ten behoeve van wagens, een middendeel (waarschijnlijk hooitas) en een gedeelte onder hilde. De oorspronkelijke eikenhouten constructie uit 1831, voorzien van gehakte telmerken, is geheel bewaard gebleven. De dekbalken zijn één zijde verlengd om de doorgang mogelijk te maken. Waardering De in 1831 gebouwde Vlaamse schuur bij hoeve Grote Muizenberg is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, vanwege het bouwtype Vlaamse schuur, typerend voor de omgeving; - architectuur- en bouwhistorie, vanwege de geheel gave eiken constructie; - ensemblewaarden, vanwege de visuele en functionele samenhang met de andere onderdelen van het erf; - gaafheid van de constructie en de hoofdvorm van de schuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)