Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Cillekens: werkplaats in Roermond

Nijverheid Industrie

Neerstraat 34
6041KC Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1917-1918


Beschrijving van Complex Cillekens: werkplaats

Inleiding Werkplaats op enigszins taps toelopende plattegrond, met één korte zijde tegen het tussenlid naar het pakhuis gebouwd en voorzien van een sheddak. De werkplaats telt één bouwlaag en dateert uit 1917-1918. Omschrijving In baksteen, ijzer en glas opgetrokken werkplaats waarvan de (lange) zuidgevel is ingedeeld met twee maal twee brede en hoge gekoppelde met roeden ingedeelde vensters onder ontlastingsbogen ter weerszijden van een centraal geplaatste deur met gedeeld bovenlicht onder ontlastingsboog. De westgevel heeft boven een gecementeerde plint vier identieke vierkante vensters met ijzeren roeden en in de twee zijvlakken van de sheddaken een rondvenstertje. De noordgevel is blind, tussen de werkplaats en het pakhuis is in 1950 een laag tussenlid gebouwd waarover een sheddak met drie lichtkanten is geplaatst. Tussen de werkplaats en tussenlid een voormalige zijgevel met centraal geplaatste deur met links en rechts een identiek getoogd venster met ijzeren roedenverdeling. Waardering De werkplaats uit 1917-1918 met tussenlid uit 1950 vertegenwoordigt algemeen belang als substantieel en gaaf bewaard onderdeel van het pand Cillekens c.a. omdat het een historisch, logistiek element in het gehele complex vormt, met name op het bedrijfssegment ijzerbewerking. Architectuurhistorisch belang is vervat in de gaaf behouden gebleven hoofdvorm en hoofdconstructie terwijl de inmiddels tot binnenmuur getransformeerde korte zijgevel in indicerende en documentaire zin symbool staat voor het zich uitbreidende bedrijf en als zodanig een markant bouwkundig element uit de bedrijfsgeschiedenis vormt. 4 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515687
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Cillekens: werkplaats in Roermond

Complex Cillekens: winkel/woonhuis

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Winkelpand met woonhuis uit 1898-1900, ter hoogte van drie bouwlagen plus een zolderverdieping, opgetrokken in rode strengpersst..

Complex Cillekens: toonzaal/kantoor

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Doosvormig, plat gedekt gebouw op rechthoekige plattegrond met een hoogte van twee bouwlagen plus een mezzanino, gebouwd als too..

Complex Cillekens: pakhuis

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Kubisch, platgedekt vier bouwlagen tellend bakstenen pakhuis met op de hoek een toren op vierkante plattegrond ter hoogte van v..

Winkel met bovenwoning is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat

Neerstraat 38
Roermond
Inleiding De WINKEL met BOVENWONING is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat in Roermond. Het pand is gebouwd rond 1900 in Tr..

Links van de kapel een huis met gepleisterde lijstgevel

Neerstraat 31A
Roermond
Links van de kapel een huis met gepleisterde lijstgevel, XIX B, voorzien van een koetspoort en rondbogige benedenvenster in blokwerk; daklij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)