Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Cillekens: pakhuis in Roermond

Nijverheid Industrie

Neerstraat 34
6041KC Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1900-1901


Beschrijving van Complex Cillekens: pakhuis

Inleiding Kubisch, platgedekt vier bouwlagen tellend bakstenen pakhuis met op de hoek een toren op vierkante plattegrond ter hoogte van vijf lagen. Datering: 1900-1901. Het pakhuis staat tegen de toonzaal met kantoor en magazijn en grenst deels aan de binnenplaats; tegen de zuidgevel is een houten bordestrap geplaatst: deze verkeert in slechte toestand en staat op de oneven bouwlagen met het pakhuis in verbinding via een deur. Boven de houten trap een hijsbalk. Omschrijving Met uitzondering van de noordgevel zijn alle gevels op regelmatige afstanden ingedeeld met getoogde vensters waarin een ijzeren roedenverdeling is aangebracht. Midden in de westgevel op de begane grond een deur met gedeeld bovenlicht, dito in de oostgevel, via een dubbele deur op de hoogste verdieping is het dak van de toonzaal met kantoor en magazijn bereikbaar. In de noordgevel zijn op de begane grond drie kleine getoogde vensters met roedenverdeling geplaatst. De toren is aan de westzijde met eenzelfde groot formaat vensters als het pakhuis uitgevoerd, al zijn enige wijzigingen aangebracht. Inwendig beschikt het pakhuis onder andere over terrazzovloeren, terrazzostucwerk tegen de muren, een (deel van de) smalspoorlijn, betonvloeren volgens het systeem Hennebique, trappenhuis, takelinstallatie (bovenverdieping). Waardering Het pakhuis bezit algemeen belang als substantieel en gaaf bewaard onderdeel van het pand Cillekens c.a. omdat het een historisch, logistiek element in het gehele complex vormt, met name op het bedrijfsonderdeel opslag zoals die nog te ervaren is dankzij de behouden gebleven hoofdstructuur en markante onderdelen als, bijvoorbeeld, de smalspoortlijn en de hijsinrichtingen. Architectuur- en bouwhistorische waarden zijn gelegen in de relatief vroege toepassing van terrazzo en het betonsysteem van de Fransman Hennebique terwijl historisch-stilistische betekenis aan de in beperkte mate aanwezige sierende elementen kan worden toegekend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515686
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Cillekens: pakhuis in Roermond

Complex Cillekens: winkel/woonhuis

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Winkelpand met woonhuis uit 1898-1900, ter hoogte van drie bouwlagen plus een zolderverdieping, opgetrokken in rode strengpersst..

Complex Cillekens: toonzaal/kantoor

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Doosvormig, plat gedekt gebouw op rechthoekige plattegrond met een hoogte van twee bouwlagen plus een mezzanino, gebouwd als too..

Complex Cillekens: werkplaats

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Werkplaats op enigszins taps toelopende plattegrond, met één korte zijde tegen het tussenlid naar het pakhuis gebouwd en voorz..

Winkel met bovenwoning is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat

Neerstraat 38
Roermond
Inleiding De WINKEL met BOVENWONING is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat in Roermond. Het pand is gebouwd rond 1900 in Tr..

Links van de kapel een huis met gepleisterde lijstgevel

Neerstraat 31A
Roermond
Links van de kapel een huis met gepleisterde lijstgevel, XIX B, voorzien van een koetspoort en rondbogige benedenvenster in blokwerk; daklij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)