Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Cillekens: toonzaal/kantoor in Roermond

Nijverheid Industrie

Neerstraat 34
6041KC Roermond
Limburg

Bouwjaar: ca. 1900 (bouw) ca. 1940 (uitbreiding)


Beschrijving van Complex Cillekens: toonzaal/kantoor

Inleiding Doosvormig, plat gedekt gebouw op rechthoekige plattegrond met een hoogte van twee bouwlagen plus een mezzanino, gebouwd als toonzaal met kantoor en magazijn, gesitueerd tegen de achtergevel van het woon-winkelhuis en vóór het pakhuis. Datering: circa 1900, uitbreiding omstreeks 1940. Omschrijving De langsgevel aan de zijde van de binnenplaats is op de eerste twee lagen ingedeeld met zes traveeën , alle getoogd. De eerste bouwlaag gestuct en met brede zesruits vensters uitgevoerd en een deur met gedeeld bovenlicht een tweede dito (geheel rechts) met links daarvan een smal hoog venster plus bovenlicht. De tweede bouwlaag in schoon metselwerk, eveneens met meervoudige vensters ingedeeld. De derde bouwlaag als halfverdieping uitgevoerd met vijf meervoudige vensters met daaronder, per travee een rechthoekige nis, gevuld met stucwerk De gemetselde achtergevel is geheel blind. Op het dak twee lichtkappen. Inwendig betegelde vloer en dito lambrisering, getrapte toonbanken, lambrisering in terrazzo, trappenhuis, geschilderd fries met sjabloonmotieven. Waardering De toonzaal met kantoor en magazijn bezit algemeen belang als substantieel en gaaf bewaard onderdeel van het pand Cillekens c.a. omdat het een historisch, logistiek element in het gehele complex vormt, met name op het bedrijfsonderdeel van tonen en uitstallen zoals die nog te ervaren is dankzij de behouden gebleven, ruime vensterpartijen en - als inventaris - de toonbanken. Architectuurhistorische waarde is gelegen in de relatief vroege toepassing van terrazzo in de pui aan de zijde van de binnenplaats terwijl historisch-stilistische betekenis aan elementen als betegelde wanden en vloeren wordt toegekend. De sobere en doelmatige aard van het object is kenmerkend voor utilitaire bouwkunst al kan aan de gestucte panelen een zekere zin tot verfraaiing niet ontzegd worden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515685
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Cillekens: toonzaal/kantoor in Roermond

Complex Cillekens: winkel/woonhuis

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Winkelpand met woonhuis uit 1898-1900, ter hoogte van drie bouwlagen plus een zolderverdieping, opgetrokken in rode strengpersst..

Complex Cillekens: pakhuis

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Kubisch, platgedekt vier bouwlagen tellend bakstenen pakhuis met op de hoek een toren op vierkante plattegrond ter hoogte van v..

Complex Cillekens: werkplaats

Neerstraat 34
Roermond
Inleiding Werkplaats op enigszins taps toelopende plattegrond, met één korte zijde tegen het tussenlid naar het pakhuis gebouwd en voorz..

Winkel met bovenwoning is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat

Neerstraat 38
Roermond
Inleiding De WINKEL met BOVENWONING is gelegen in de gesloten straatwand van de Neerstraat in Roermond. Het pand is gebouwd rond 1900 in Tr..

Links van de kapel een huis met gepleisterde lijstgevel

Neerstraat 31A
Roermond
Links van de kapel een huis met gepleisterde lijstgevel, XIX B, voorzien van een koetspoort en rondbogige benedenvenster in blokwerk; daklij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)