Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinen 5 De Duinen, tuinsculpturen in Paterswolde

Tuin Park Landgoed

Lemferdingerlaan 6
9765AR Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw (sfinxen) 1800-1825 (sokkels) 1800 18e eeuw (sfinxen) 1800-1825 (sokkels)


Beschrijving van Duinen 5 De Duinen, tuinsculpturen

Omschrijving onderdeel 5: TUINSCULPTUUR, bestaande uit a. stel sfinxen b. zonnewijzersokkel. ad a.: ten oosten van het huis nabij de vijver: stel zandstenen sfinxen, XVIII, op rechthoekige hardstenen sokkels, XIX. ad b.: in gazon voor het huis: zonnewijzersokkel in L.XVI-stijl: ronde natuurstenen sokkel in de vorm van een slanke baluster, versierd met o.a. acanthusbladeren; XIXa. Waardering TUINSCULPTUUR is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kunsthistorische waarden; - vanwege de cultuurhistorische en ornamentele waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515675
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Duinen is een landgoed van 10 hectare ten oosten van Paterswolde, met daarop een gelijknamig landhuis uit begin 19e eeuw. Het gebied is licht glooiend doordat er in de ijstijd plaatselijk dikke lagen dekzand zijn afgezet. Het landgoed is in de 19e eeuw in landschapsstijl aangelegd, en met het zand uit de vijver (in de vorm van een vis) zijn de duintjes nog wat opgehoogd.

In 1990 erfde natuurmonumenten het landgoed en restaureerde het landhuis. Het landgoed heeft een beschermde erfgoed status, en is sinds 2006 in particulier bezit.

Op het landgoed staan veel rododendrons, en een aantal hoge beuken waaronder weinig groeit. Hier komt de holenduif, grote bonte specht en rosse vleermuis veel voor.


Monumenten in de buurt van Duinen 5 De Duinen, tuinsculpturen in Paterswolde

Duinen 1 De Duinen, huis

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; geheel gepleisterd bakstenen symmetrisch gebouw van één bouwlaag, stijl herenboerderij, op T-platt..

Duinen 2 De Duinen, park

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa; het grootste deel van de hier en daar flink geaccidenteerde aanleg, een klein landschappelijk ..

Duinen 3 De Duinen, boerderij

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XIX (1885); direct ten noordwesten van het huis; op rechthoekige plattegrond: bakstenen gebouw onder..

Duinen 4 De Duinen, paviljoen

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 4: PAVILJOEN, XIX; direct aan de oostzijde naast het huis: eenvoudig vierkant bakstenen gebouwtje, open aan zuid- (..

Lemferdinge, schathuis

Lemferdingerlaan 2
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Voormalig SCHATHUIS van de in 1811 afgebroken havezathe Lemferdinge, kenmerkend gelegen op een uitloper van de Hondsrug, langs de rand van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinen 5 De Duinen, tuinsculpturen in Paterswolde