Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinen 4 De Duinen, paviljoen in Paterswolde

Kasteel Buitenplaats

Lemferdingerlaan 6
9765AR Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Duinen 4 De Duinen, paviljoen

Omschrijving onderdeel 4: PAVILJOEN, XIX; direct aan de oostzijde naast het huis: eenvoudig vierkant bakstenen gebouwtje, open aan zuid- (= zon)zijde; onder tentdakje met geglaasde pannen en bekroond door koningsstijl; geen ramen. Waardering PAVILJOEN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als cultuurhistorisch en ornamenteel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515674
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Duinen is een landgoed van 10 hectare ten oosten van Paterswolde, met daarop een gelijknamig landhuis uit begin 19e eeuw. Het gebied is licht glooiend doordat er in de ijstijd plaatselijk dikke lagen dekzand zijn afgezet. Het landgoed is in de 19e eeuw in landschapsstijl aangelegd, en met het zand uit de vijver (in de vorm van een vis) zijn de duintjes nog wat opgehoogd.

In 1990 erfde natuurmonumenten het landgoed en restaureerde het landhuis. Het landgoed heeft een beschermde erfgoed status, en is sinds 2006 in particulier bezit.

Op het landgoed staan veel rododendrons, en een aantal hoge beuken waaronder weinig groeit. Hier komt de holenduif, grote bonte specht en rosse vleermuis veel voor.


Monumenten in de buurt van Duinen 4 De Duinen, paviljoen in Paterswolde

Duinen 1 De Duinen, huis

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; geheel gepleisterd bakstenen symmetrisch gebouw van één bouwlaag, stijl herenboerderij, op T-platt..

Duinen 2 De Duinen, park

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa; het grootste deel van de hier en daar flink geaccidenteerde aanleg, een klein landschappelijk ..

Duinen 3 De Duinen, boerderij

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XIX (1885); direct ten noordwesten van het huis; op rechthoekige plattegrond: bakstenen gebouw onder..

Duinen 5 De Duinen, tuinsculpturen

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 5: TUINSCULPTUUR, bestaande uit a. stel sfinxen b. zonnewijzersokkel. ad a.: ten oosten van het huis nabij de vijv..

Lemferdinge, schathuis

Lemferdingerlaan 2
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Voormalig SCHATHUIS van de in 1811 afgebroken havezathe Lemferdinge, kenmerkend gelegen op een uitloper van de Hondsrug, langs de rand van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinen 4 De Duinen, paviljoen in Paterswolde