Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinen 2 De Duinen, park in Paterswolde

Tuin Park Landgoed

Lemferdingerlaan 6
9765AR Paterswolde (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: 1800-1825 1825 1800-1825


Beschrijving van Duinen 2 De Duinen, park

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa; het grootste deel van de hier en daar flink geaccidenteerde aanleg, een klein landschappelijk park, stilistisch zeer verwant aan de parken van L.P. Roodbaard, maar waarschijnlijk ouder, ligt ten zuidoosten van het huis en heeft een plattegrond in de vorm van een onregelmatig trapezium; het centrum ervan bestaat uit een min of meer rond weiland, dat omgeven is door bos en ervan gescheiden is door een diepe sloot, die ten noorden van het weiland overgaat in een langwerpige vijver, met grillige oevers in landschapsstijl, waarover men uitzicht heeft vanuit de oostelijke zijgevel van het huis; de vijver zou de plattegrond van een vis hebben; in het bos rond het centrale weiland ligt een patroon van gebogen onverharde wandelpaden; in de zuidwesthoek van dit parkgedeelte ligt een rechthoekig weiland, dat geen visuele band met het huis heeft; langs de westrand van dit parkdeel loopt een zandlaan, onregelmatig beplant met eik. Ten westen van het huis ligt een vierkant gebiedje met een moestuin zonder opstallen of muren; verder een weiland langs de westgrens en een zeer geaccidenteerd bosje langs de Lemferdingerlaan. Aan de voorzijde van het huis (zuidkant) ligt een zeer kleine romantische aanleg met een (nauwelijks meer herkenbaar) rondgaand pad langs een gazon, waarin een zonnewijzersokkel; verder met o.a. een treurbeuk en een rode beuk; oostelijk naast deze aanleg de restanten van een kleine rotstuin uit het begin van de 20e eeuw. Grote delen van de parkaanleg gaan terug op de parkaanleg van de voormalige buitenplaats Lemferdinge (eind 18de of begin 19de eeuw). Na de verkaveling van Lemferdinge werd op een deel ervan de 'nieuwe' buitenplaats De Duinen gesticht. Onder meer de vijverpartij en de ronde weide ten zuidoosten van het huis zijn relicten van de oudere aanleg van Lemferdinge. Waardering PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de landschappelijk-visuele waarden; - als goed voorbeeld van een kleine landschappelijke aanleg uit het eind van de 18de of het begin van de 19de eeuw, waarbij delen van de reeds aanwezige parkaanleg van de voormalige buitenplaats Lemferdinge zijn geïntegreerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515672
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Duinen is een landgoed van 10 hectare ten oosten van Paterswolde, met daarop een gelijknamig landhuis uit begin 19e eeuw. Het gebied is licht glooiend doordat er in de ijstijd plaatselijk dikke lagen dekzand zijn afgezet. Het landgoed is in de 19e eeuw in landschapsstijl aangelegd, en met het zand uit de vijver (in de vorm van een vis) zijn de duintjes nog wat opgehoogd.

In 1990 erfde natuurmonumenten het landgoed en restaureerde het landhuis. Het landgoed heeft een beschermde erfgoed status, en is sinds 2006 in particulier bezit.

Op het landgoed staan veel rododendrons, en een aantal hoge beuken waaronder weinig groeit. Hier komt de holenduif, grote bonte specht en rosse vleermuis veel voor.


Monumenten in de buurt van Duinen 2 De Duinen, park in Paterswolde

Duinen 1 De Duinen, huis

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; geheel gepleisterd bakstenen symmetrisch gebouw van één bouwlaag, stijl herenboerderij, op T-platt..

Duinen 3 De Duinen, boerderij

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 3: BOERDERIJ, XIX (1885); direct ten noordwesten van het huis; op rechthoekige plattegrond: bakstenen gebouw onder..

Duinen 4 De Duinen, paviljoen

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 4: PAVILJOEN, XIX; direct aan de oostzijde naast het huis: eenvoudig vierkant bakstenen gebouwtje, open aan zuid- (..

Duinen 5 De Duinen, tuinsculpturen

Lemferdingerlaan 6
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving onderdeel 5: TUINSCULPTUUR, bestaande uit a. stel sfinxen b. zonnewijzersokkel. ad a.: ten oosten van het huis nabij de vijv..

Lemferdinge, schathuis

Lemferdingerlaan 2
Paterswolde (Gemeente Tynaarlo)
Voormalig SCHATHUIS van de in 1811 afgebroken havezathe Lemferdinge, kenmerkend gelegen op een uitloper van de Hondsrug, langs de rand van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinen 2 De Duinen, park in Paterswolde