Duinen 1 De Duinen, huis in Paterswolde

Lemferdingerlaan 6
9765AR Paterswolde (gemeente Tynaarlo)

Beschrijving van Duinen 1 De Duinen, huis

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; geheel gepleisterd bakstenen symmetrisch gebouw van één bouwlaag, stijl herenboerderij, op T-plattegrond; voorhuis 5 traveeën breed onder schilddak met twee hoekschoorstenen en geglaasde dubbelgegolfde pannen; middelste 3 traveeën risalerend en als brede Vlaamse gevel met plat dak doorlopend boven gootlijst; ter weerszijden hiervan een balustrade met slanke gedraaide balusters op de gootlijst; ingangspartij in het midden met hardstenen stoep en deur met gietijzeren roosters; parterreramen met 6 ruiten, de verdiepingsramen met 4 ruiten; bovenzijde ramen omlijst met neogotische stuc- en terracotta-versiering. Achterhuis onder iets lager, op het dak van het voorhuis aansluitend, zadeldak met geglaasde pannen; achtergevel met inrijdeur, waarboven een driehoekig bovenlicht met diagonale ruitverdeling; brede gesneden windveer langs iets buiten de gevel doorlopend dak. Inwendig o.m.: stucwerk en houten steektrap in L. XVI-stijl. Waardering HUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de karakteristieke architectuur; - als goed voorbeeld van een eenvoudige buitenplaats in de stijl van een Noord-Nederlandse herenboerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)