Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heesterlust: parkaanleg in Noordgouwe

Tuin Park Landgoed

Heesterlustweg 4
4317ND Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Heesterlust: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX, gedeeltelijk hersteld na 1953, bestaande uit a. zichtlaan b. park c. bosgebied d. voormalige moestuin en boomgaard ad a.: vanaf een entree aan de Donkereweg loopt een rechte laan, de Mastenlaan (met jonge beuken ingeplant), naar het midden van het complexgebied zonder duidelijke beëindiging; het is een zichtlaan vanuit de koepel van de naast Heesterlust gelegen buitenplaats Mon Plaisir. ad b.: voor het huis (ZO-zijde) ligt een groot grasveld, dat zich uitstrekt tot aan de Heesterlustweg; enkele solitairen; omzoming met jong loofhout en vooral veel taxus; een smalle klinkerweg met halfronde bocht leidt vanaf het nieuwe inrijhek naar het met grind verharde "plein" tussen huis en koetshuis. ad c.: het grootste deel van het complexgebied is bedekt met jong bos, dat op dit moment als natuurbos beheerd wordt; er is geen duidelijke structuur; het padenpatroon is gedeeltelijk nog aanwezig. Schuin achter het huis ligt een kleine ronde vijver. ad d.: ten noorden van het huis ligt een groot L-vormige grasveld: de plaats van de voormalige moestuin en boomgaard; langs het zuidelijk deel van de NO-grens staat nog een verwilderde oude buxushaag. Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515648
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heesterlust: parkaanleg in Noordgouwe

Heesterlust: tuinhuis

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: Tuinhuis, gebouwd in 1900-1910, ten zuidwesten an het huis. Houten gebouw op vierkante grondslag, voorzien van za..

Heesterlust: huis

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, ca. 1800; ondiep bakstenen gebouw in classicistische stijl op langgerekte rechthoekige plattegrond; twee b..

Heesterlust: koetshuis met tuinmanswoning

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS met TUINMANSWONING, XIX, gedeeltelijk ver- en herbouwd in 1906; koetshuis en woning vormen één bakste..

Heesterlust: schuur

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: SCHUUR, XIX; ten NO van het koetshuis; bakstenen (ijsselsteenformaat) gebouwtje onder zadeldak met rode pannen; ..

Heesterlust: hek

Heesterlustweg 4
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 7: HEK, XXa; aan de Kloosterweg, langs de gehele westgrens van de buitenplaats; eenvoudig smeedijzeren hek. Waard..

Kaart & Routeplanner