Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Havixhorst 6 Havixhorst, tuinmanswoning in De Schiphorst

Kasteel Buitenplaats

Schiphorsterweg 36
7966AC De Schiphorst (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Havixhorst 6 Havixhorst, tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 6: DIENSTWONING, XIXd; Tuinmanswoning gebouwd rond 1880-1890 in een ambachtelijk-traditionele stijl en functioneel gerelateerd aan de bezittingen van de voormalige havezathe De Havixhorst. De tuinmanswoning, vermoedelijk gebouwd ter vervanging van een ouder dienstgebouw, ligt buiten de gracht, aan de westelijke oprit tegenover de voorwei op het voorterrein van De Havixhorst. Tuinmanswoning in baksteen opgezet en gedekt door een aan achterzijde doorgetrokken zadeldak belegd met oud hollandse pan; twee schoorstenen met platte kap. Gevelopbouw in baksteen, houten goot op gietijzeren steunen en bewerkte windveren aan de kopse gevels. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met centraal een paneeldeur met bovenlicht (levensboom) binnen een gestucte omlijsting. Aan weerskanten een rechtgesloten zesruits schuifvenster onder strek en met hardstenen onderdorpels, oorspronkelijk met luiken. Verhoogde middenpartij in baksteen en gedekt door een zadeldak met bewerkte windveer; openslaand vierruits venster onder strek en met hardstenen onderdorpel. Rechterzijgevel met drieruits keldervenster met diefijzer; hardstenen onderdorpel. Rechts een klein zesruits schuifvenster onder rollaag. In de top een gietijzeren zesruits venster. Linkerzijgevel met een zesruits venster als voor en een vernieuwd zesruits venster. Waardering DIENSTWONING van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de eenvoudige harmonieuze architectuur - als functioneel en cultuurhistorisch onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515645
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Havixhorst 6 Havixhorst, tuinmanswoning in De Schiphorst

Dickninge, toegangshek

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Toegangshek naar het huis Dikninge.

Dickninge, tuin en park

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Dickninge. De aanleg bestaat uit een binnen- en een buitenpark. Waarschijnlijk..

Havixhorst 1 Havixhorst, hoofdgebouw

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1753; blokvormig symmetrisch bakstenen gebouw op vierkante plattegrond; twee verdiepingen op kelder; onder..

Havixhorst 2 Havixhorst, park

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland met gracht en singel b. voorpark c. wandelbos ad a.: het min of..

Havixhorst 3 Havixhorst, bouwhuizen

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIZEN, XVIII; stel identieke bouwhuizen, symmetrisch ter weerszijden van het huis; baksteen , één bouwlaag..

Kaart & Routeplanner

Route naar Havixhorst 6 Havixhorst, tuinmanswoning in De Schiphorst