Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Havixhorst 5 Havixhorst, tuinmuren met kas en hondenhokken in De Schiphorst

Tuin Park Landgoed

Schiphorsterweg 36
7966AC De Schiphorst (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1870 (kas) 1870 ca. 1870 (kas)


Beschrijving van Havixhorst 5 Havixhorst, tuinmuren met kas en hondenhokken

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUREN met KAS en HONDEHOKKEN, XIXc; de moestuin wordt aan de noordwestzijde afgesloten door een bakstenen fruitmuur langs de gracht; aan grachtzijde trapsgewijs verspringende steunberen; muur gedekt met betonplaten; ongeveer in het midden tegen de muur gebouwd een kas met een bijzondere constructie van rondboogspanten; De kas heeft een langgerekt grondplan en is voorzien van een tegen de hoge ommuring aangebouwde gemetselde basis met natuurstenen afdekplaat. De gebogen gietijzeren spanten zijn geplaatst op de afdekplaat van de borstwering en de tuinmuur en worden intern gedragen door vier ranke en decoratieve gietijzeren kolommen waarover een T-profiel. Aan het T-profiel is het draaimechaniek (gebogen hengsels en een staand element met katrollen) voor de openslaande dakramen bevestigd. Aan de tuinkant zijn zes uitsteekramen geplaatst. de voorgevels van het huis is met de beide bouwhuizen (ook de voorgevels) verbonden door hoge, kwartrondgebogen bakstenen muren met ezelsrug; doorgangen via ronde poortjes; de voorgevels van de bouwhuizen zijn aan de grachtzijde verlengd met korte stukken muur van hetzelfde type; tegen elk van deze twee muurstukken is aan voorpleinzijde een open honde-ren geplaatst: eenvoudige ijzeren traliehekken op smalle zandstenen voeting; vloeren van platte baksteen. Waardering TUINMUREN met KAS en HONDEHOKKEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de oorspronkelijke nauwe functionele relatie met de buitenplaats - vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik van de kas - vanwege de bijzondere en vrij zeldzame constructie en vormgeving van de kas - vanwege de vrij unieke kennels (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515644
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Havixhorst 5 Havixhorst, tuinmuren met kas en hondenhokken in De Schiphorst

Dickninge, toegangshek

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Toegangshek naar het huis Dikninge.

Dickninge, tuin en park

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Dickninge. De aanleg bestaat uit een binnen- en een buitenpark. Waarschijnlijk..

Havixhorst 1 Havixhorst, hoofdgebouw

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1753; blokvormig symmetrisch bakstenen gebouw op vierkante plattegrond; twee verdiepingen op kelder; onder..

Havixhorst 2 Havixhorst, park

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland met gracht en singel b. voorpark c. wandelbos ad a.: het min of..

Havixhorst 3 Havixhorst, bouwhuizen

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIZEN, XVIII; stel identieke bouwhuizen, symmetrisch ter weerszijden van het huis; baksteen , één bouwlaag..

Kaart & Routeplanner

Route naar Havixhorst 5 Havixhorst, tuinmuren met kas en hondenhokken in De Schiphorst