Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Havixhorst 1 Havixhorst, hoofdgebouw in De Schiphorst

Kasteel Buitenplaats

Schiphorsterweg 36
7966AC De Schiphorst (gemeente Meppel)
Drenthe

Bouwjaar: 1371 of eerder (eerste vermelding) 1753 (herb. na brand) 1989 (rest.) 1371 1371 of eerder (eerste vermelding) 1753 (herb. na brand) 1989 (rest.)


Beschrijving van Havixhorst 1 Havixhorst, hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1753; blokvormig symmetrisch bakstenen gebouw op vierkante plattegrond; twee verdiepingen op kelder; onder de daklijst een mezzanineverdieping; omlopend schilddak met vier hoekschoorstenen; dakvlakken aan zuidwest en -oostkant met verglaasde pannen, de andere vlakken met nieuwe grijze pannen; symmetrische voorgevel met 5 traveeën; rijke, iets uitspringende ingangspartij in het midden met toegangsdeur en polychrome alliantiewapens De Vos van Steenwijk - Van Isselmuden op mezzaninehoogte; 8-lichtsramen op eerste verdieping, 6-lichtsramen op tweede; achtergevel ook met 5 traveeën en een driezijdig uitgebouwde tuinkamer met plat dak; ook een smalle uitbouw onder zadeldak aan de linker zijgevel. De voorgevel is met de bouwhuizen verbonden via een gebogen tuinmuur (zie onder 5). Inwendig o.m.: middengang met rijk L. XV stucplafond; enkele grijsmarmeren schouwen, XIXa,b Waardering HUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de kloeke symmetrische architectuur - vanwege de fraaie landschappelijke ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515640
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Havixhorst in de Schiphorst nabij de Wijk anno 2010

De Havixhorst is een in 1618 erkende havezate gelegen op een landgoed in de gemeente Meppel in de Nederlandse provincie Drenthe.

Vóór de gemeentelijke herindeling van Drenthe op 1 januari 1998 behoorde de Havixhorst tot de gemeente de Wijk. Het oorspronkelijke landhuis is nu in gebruik als hotel. Het landgoed de Havixhorst ligt aan de noordzijde van het riviertje de Reest.

Geschiedenis

De Havixhorst in 1732 getekend door Cornelis Pronk

De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Tot in de 17e eeuw is Havixhorst in het bezit geweest van leden van de familie Van den Clooster. Vanaf de 15e eeuw bezaten de heren van Havixhorst het collatierecht in de kerk van IJhorst. De familie Van het Clooster bezat ook de havezaten Rheebruggen en Vledderinge. In 1580 werd ook de havezate Batinge door hen veroverd, maar moest weer worden afgestaan. In de 17e eeuw vererfde de Havixhorst naar de familie Van Munster. Vanwege financiële problemen moest Reinold van Munster in 1658 afstand doen van de Havixhorst en ruilde zijn bezit met erve Ibinge te Echten van Johan de Vos van Steenwijk. De familie De Vos van Steenwijk heeft de havezate bijna driehonderd jaar, van 1658 tot 1956, in bezit gehad. In 1956 vererfde Havixhorst naar twee achternichten, de dames Van Mourik, die de Havixhorst in 1963 verkochten waarna in de loop der jaren flinke herstelwerkzaamheden plaats hebben gevonden en bijvoorbeeld het koetshuis weer volledig is opgebouwd. In die periode is het afwisselend in gebruik geweest als bejaardentehuis, vakantieoord voor jongeren, opvangcentrum voor Vietnamese vluchtelingen, en is uiteindelijk als hotel in gebruik genomen. In 1982 is de Havixhorst aangekocht door Het Drentse Landschap en zijn verbouwingen en restauratie verder voortgezet.

Nationaal beeldenpark De Havixhorst

De Stichting Het Drentse Landschap heeft in 2005 een projectplan geschreven onder de naam 'Nationaal beeldenpark De Havixhorst'. De bedoeling is om in samenwerking tussen het hotel en het restaurant in de tuinen van de Havixhorst een permanente overzichtstentoonstelling in te richten van de figuratieve beeldhouwkunst in Nederland in de 20e eeuw. Het Drents Museum te Assen en het Museum voor figuratieve kunst 'Museum de Buitenplaats' in Eelde ondersteunen het plan. Er is ook samenwerking gezocht door 'Stichting Groep van de figuratieve abstractie' te Uithuizen. Inmiddels is er een begin gemaakt met het beeldenpark.

Ooievaarstation

Vlak bij Havixhorst ligt het ooievaarstation De Lokkerij, waar zich het hele jaar door ooievaars bevinden. In de zomer begrazen enkele honderden vogels de oevers en weilanden van het Reestdal, in de winter worden enkele tientallen exemplaren verzorgd.


Monumenten in de buurt van Havixhorst 1 Havixhorst, hoofdgebouw in De Schiphorst

Dickninge, toegangshek

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Toegangshek naar het huis Dikninge.

Dickninge, tuin en park

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Dickninge. De aanleg bestaat uit een binnen- en een buitenpark. Waarschijnlijk..

Havixhorst 2 Havixhorst, park

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland met gracht en singel b. voorpark c. wandelbos ad a.: het min of..

Havixhorst 3 Havixhorst, bouwhuizen

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIZEN, XVIII; stel identieke bouwhuizen, symmetrisch ter weerszijden van het huis; baksteen , één bouwlaag..

Havixhorst 4 Havixhorst, dam met hek

Schiphorsterweg 36
De Schiphorst (Gemeente Meppel)
Omschrijving onderdeel 4: DAM met HEK, XVIII; over de gracht, in de as van het huis; dam met bakstenen wangen met lage borstwering, gedekt m..

Kaart & Routeplanner

Route naar Havixhorst 1 Havixhorst, hoofdgebouw in De Schiphorst

Foto's (2)