Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stelpboerderij, schuur in Koufurderrige

Boerderij

Nr 39
8529MK Koufurderrige (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Stelpboerderij, schuur

Inleiding De SCHUUR, horend bij de stelp-boerderij Koufurderige 39, is tegelijk met de boerderij gebouwd. Zij bevindt zich aan de noordzijde van de boerderij, ongeveer halverwege de noordelijke zijgevel en is net als de boerderij naar het westen gericht. Zij verkeert in zeer slechte staat. Omschrijving De schuur wordt gedekt door een zadeldak van rode, gegolfde Friese pannen. In de westelijke gevel, van gele baksteen, zitten twee licht gebogen negenruitsvensters met metalen roeden en getogen strekken in gele baksteen. In de noordelijke gevel, van bruin-rode baksteen met een plint van gele baksteen, zaten vijf segmentboog-vensters met metalen roedenverdeling en bakstenen lekdorpels: in de muur, op de plek waar de twee meest oostelijke ramen zaten, is onlangs een groot gat gevallen. In de oostgevel van rode baksteen zit een segmentboog-venster. Waardering De schuur, horend bij de stelpboerderij Koufurderige 39 is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als essentieel onderdeel van een groter complex dat van nationaal belang is; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515633
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stelpboerderij, schuur in Koufurderrige

Stelpboerderij in traditioneel-ambachtelijke stijl

Nr 39
Koufurderrige (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De stelp-BOERDERIJ ligt aan de oostzijde van de weg en is naar het westen georiënteerd. Zij is in 1875 gebouwd in een sobere tr..

Klokkenstoel

Nr 1
Smallebrugge (Gemeente Súdwest Fryslân)
Klokkenstoel. Kerkhof met eenvoudige overhuifde klokkestoel. In de klokkestoel een klok van H. Meurs, 1617, diam. 69 cm.

Hege Hus 't Hege Hûs (vormt een geheel met nr. 3)

Midstrjitte 1
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herenhuis met verdieping op haak-vormig grondplan onder omlopend zadeldak met schilden aan de voor- en zijgevel. Zes vierruitsvensters; bred..

Hege Hus 't Hege Hûs (vormt een geheel met nr. 1)

Midstrjitte 3
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herenhuis met verdieping op haakvormig grondplan onder omlopend zadeldak met schilden aan de voor- en zijgevel. Zes vierruitsvensters; brede..

Pand onder zadeldak tegen brede puntgevel met vlechtingen en zolderlichtkozijnen

Midstrjitte 17
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen brede puntgevel met vlechtingen; jaartalankers 1741. Een smal zolderlichtkozijnen in het midden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stelpboerderij, schuur in Koufurderrige