Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaartwijk, inrijhek met dam in Westerbroek

Tuin Park Landgoed

Oudeweg 41
9608PJ Westerbroek (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1775-1800 1800 1775-1800


Beschrijving van Vaartwijk, inrijhek met dam

Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK met DAM, XVIIId. Aan het begin van het oprijlaantje staat het (restant van het) hek in Lodewijk XVI-stijl, op een aarden dam in de ringsloot. De bakstenen damwanden met rollaag lopen enigszins gebogen en zwenken naar buiten uit. Van de oorspronkelijk vier hekpijlers resteren alleen de buitenste twee, de twee andere zijn op maaiveldhoogte afgebroken en niet meer aanwezig. De pijlers zijn relatief laag en ondiep, gehouwen uit één stuk zandsteen. De voorzijde heeft 5 ten dele gevulde cannelures, de bovenzijde een kussenachtige bekroning. Van het smeedijzeren hekwerk resteert slechts het zijstuk aan de buitenzijde van de westelijke pijler. Waardering Het INRIJHEK met DAM vertegenwoordigt algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als wezenlijk functioneel en ornamenteel onderdeel van de historische aanleg; - vanwege de bijzondere vormgeving; - vanwege het historisch vakmanschap dat in de objecten besloten ligt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515630
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaartwijk, inrijhek met dam in Westerbroek

Vaartwijk

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Vaartwijk. Bescheiden veenborg bestaande uit een onderkelderde verdieping onder doorgezwenkt schilddak. Brede omlijste ingang, bereikbaar la..

Vaartwijk, huis

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIIIc-d. Bakstenen, onderkelderd, éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak ..

Vaartwijk, park

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa-b. Het kleine terrein, geheel door een brede sloot omgeven, heeft een rechthoekige plattegrond ..

Hervormde kerk

Oudeweg 75
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Herv.Kerk. In de kerk uit 1889 een 18e eeuwse preekstoel en banken waarvan twee met 17e eeuwse en vier met 18e eeuwse panelen en 18e eeuwse ..

Langwijck

Rijksweg West 63
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Op een omgracht terrein en van het einde van een met bomen beplante laan gelegen boerderij, waarvan het onderkelderde woonhuis dwars voor de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)