Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaartwijk, park in Westerbroek

Tuin Park Landgoed

Oudeweg 41
9608PJ Westerbroek (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1800-1850 1850 1800-1850


Beschrijving van Vaartwijk, park

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa-b. Het kleine terrein, geheel door een brede sloot omgeven, heeft een rechthoekige plattegrond en ligt met de zuidelijke korte zijde aan het einde van de bij de historische buitenplaats doodlopende Hesselinkslaan, een zijtak van de Oudeweg. Het enigszins geaccidenteerde terrein ligt duidelijk hoger dan het omgevende maaiveld, een gevolg van de vervening in de afgelopen eeuwen. Op de rechter terreinhelft (oost) staat het huis, net niet op de helft van de diepte van het terrein. Het huis is tot in de 19de eeuw omgracht geweest. Ten zuidwesten van het huis is nog een deel van de gracht aanwezig, de rest van het tracé is als een verlaging in het terrein nog duidelijk waarneembaar. Vanaf het einde van de Hesselinkslaan voert een zeer korte oprijlaan naar het ronde grasperk met grindpad midden voor het huis. De tegelverharding en de begeleidende jonge beukenbeplanting zijn niet oorspronkelijk. Links en rechts van het laantje ligt een grasveld dat is omzoomd door smalle stroken bomen en struiken, zijnde onderdeel van de landschappelijke aanleg, waarvan het belangrijkste deel achter (noord) en naast het huis, met name aan de westzijde, ligt. Achter het huis een smalle slingervijver die voor een deel waarschijnlijk ontstaan is uit de oude gracht. De slingervijver staat in verbinding met de buitensloot. Er staan enige indrukwekkende oude loofbomen, waaronder een beuk direct ten noordoosten van het huis en een rij paardekastanjes ten westen ervan. Het is onduidelijk of er een moestuin en boomgaard zijn geweest; wellicht is dit in de noordwesthoek van het parkje het geval waar thans jonge fruitbomen staan. Een rondlopend slingerpad (met dwars- en tussenpaden) is met enige moeite herkenbaar. Het terrein is met name rond de vijver enigszins geaccidenteerd. Waardering De historische PARKAANLEG vertegenwoordigt algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kleinschaligheid en de relatieve gaafheid; - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden; - vanwege de compositorische verbondenheid met het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515629
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaartwijk, park in Westerbroek

Vaartwijk

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Vaartwijk. Bescheiden veenborg bestaande uit een onderkelderde verdieping onder doorgezwenkt schilddak. Brede omlijste ingang, bereikbaar la..

Vaartwijk, huis

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIIIc-d. Bakstenen, onderkelderd, éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak ..

Vaartwijk, inrijhek met dam

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK met DAM, XVIIId. Aan het begin van het oprijlaantje staat het (restant van het) hek in Lodewijk XVI-sti..

Hervormde kerk

Oudeweg 75
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Herv.Kerk. In de kerk uit 1889 een 18e eeuwse preekstoel en banken waarvan twee met 17e eeuwse en vier met 18e eeuwse panelen en 18e eeuwse ..

Langwijck

Rijksweg West 63
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Op een omgracht terrein en van het einde van een met bomen beplante laan gelegen boerderij, waarvan het onderkelderde woonhuis dwars voor de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vaartwijk, park in Westerbroek

Foto's (2)