Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaartwijk, huis in Westerbroek

Kasteel Buitenplaats

Oudeweg 41
9608PJ Westerbroek (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1797 1962 (rest.)


Beschrijving van Vaartwijk, huis

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIIIc-d. Bakstenen, onderkelderd, éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak met twee schoorstenen (in XXc vernieuwd) en grijze pannen. Het voorschild heeft een lichte knik, het achterschild heeft een flauwere helling en loopt tot ongeveer 1 meter lager door dan het voorschild. Het gebouw heeft één bouwlaag op hoog onderhuis en een symmetrische voorgevel van 5 traveeën met kroonlijst. In de risalerende middentravee met houten pilasters op de hoeken bevindt zich de omlijste ingang met dubbele glazen voordeur (elke deur met twee ruiten) met halfcirkelvormig bovenlicht met drie roeden; de twee houten zwikken zijn 'gehoogd' met lage drievlakspyramiden. Voor de ingang een wigvormige stoep met 7 hardstenen treden en een eenvoudige ijzeren balustrade. Ter weerszijden van de voordeur zijn twee meerruitsramen geplaatst; boven de halfhoge vensters van het onderhuis zijn ook meerruitsramen geplaatst, met een onregelmatige raamverdeling van meerruitsvensters. De symmetrische achtergevel telt 5 traveeën, in het midden bevindt zich een raam met halfrond bovenlicht, daaronder een eenvoudige toegang tot het onderhuis. Inwendig worden o.m. enkelvoudige balklagen met deels zeer brede (tot 70 cm.) grenen vloerdelen aangetroffen, in de linker onderkamer (keuken) een houten hangschouw met risalerende kroonlijst uit XVIIId, in de vestibule een donkergroengeschilderde houten achterwand met rijke dubbele kroonlijst met composietkapitelen; twee getoogde doorgangen: de linker voert naar het achterhuis, in de rechter bevindt zich de brede trapopgang naar de zolder. In 1962 werd het huis gerestaureerd. Waardering Het HUIS vertegenwoordigt het algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als centrum van het kleine park; - vanwege de eenvoudige en harmonische architectuur; - als stilistische, bouwkundige en cultuurhistorische representant van een veenborg; - vanwege de kenmerkende elementen als, bijvoorbeeld, de originele kloeke balklagen en de houten vestibulepui. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515628
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaartwijk, huis in Westerbroek

Vaartwijk

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Vaartwijk. Bescheiden veenborg bestaande uit een onderkelderde verdieping onder doorgezwenkt schilddak. Brede omlijste ingang, bereikbaar la..

Vaartwijk, park

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa-b. Het kleine terrein, geheel door een brede sloot omgeven, heeft een rechthoekige plattegrond ..

Vaartwijk, inrijhek met dam

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK met DAM, XVIIId. Aan het begin van het oprijlaantje staat het (restant van het) hek in Lodewijk XVI-sti..

Hervormde kerk

Oudeweg 75
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Herv.Kerk. In de kerk uit 1889 een 18e eeuwse preekstoel en banken waarvan twee met 17e eeuwse en vier met 18e eeuwse panelen en 18e eeuwse ..

Langwijck

Rijksweg West 63
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Op een omgracht terrein en van het einde van een met bomen beplante laan gelegen boerderij, waarvan het onderkelderde woonhuis dwars voor de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vaartwijk, huis in Westerbroek

Foto's (1)