Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: tuinsieraden in Ouwerkerk

Tuin Park Landgoed

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 17e/18e/19e eeuw


Beschrijving van Slot Haamstede: tuinsieraden

Omschrijving onderdeel 8: TUINSIERADEN, bestaande uit: a. wapenleeuwtje, b. stel sokkels, c. ijzeren hekje. ad a.: op de zuidelijke grachtmuur ten westen van het slot: kleine zandstenen, rechtopzittende wapenhoudende leeuw, XVII; wapen: De Clercq. ad b.: op gazon ten westen van het kasteel: stel blauwstenen sokkels, waarop thans nieuwe urnen; vierkant, balustervormig op ingezwenket voetplaat; eerste helft XVIII; op zijvlakken, in laagreliëf, zwarte contourlijnen in L.XIV-stijl. ad c.: tussen kasteel en ruïne (vroeger elders op het terrein): laag smeedijzeren sierhekje, XIXa; twee vleugels tussen twee eenvoudige dunne vierkante staafijzers; vleugels in het midden lager via zwak gebogen lijn; versieringen met krul-, cirkel- en boogmotieven. Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de kunst- en cultuurwaarde - als aankleding van het kasteelterrein - vanwege de ornamentele waarde in de historische aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515623
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Haamstede met poortgebouw en wapenschild
Achterzijde van het slot

Het Slot Haamstede is een oud kasteel dat ligt in het dorp Haamstede op Schouwen-Duiveland. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd.

In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De verkoper, de familie Van der Lek de Clercq bedong daarbij het gebruiksrecht van kasteel en bos. Het kasteelbos is het enige loofbos op het eiland Schouwen-Duiveland.Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: tuinsieraden in Ouwerkerk

Slot Haamstede: kasteel

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en ..

Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het..

Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (a..

Slot Haamstede: koetshuis

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuideli..

Slot Haamstede: brug met poort

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Haamstede: tuinsieraden in Ouwerkerk