Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: inrij en keermuur in Ouwerkerk

Tuin Park Landgoed

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Slot Haamstede: inrij en keermuur

Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstraat/plein. Hek: twee in de jaren zestig van de twintigste eeuw opnieuw opgetrokken bakstenen (ijsselsteenformaat) kruispijlers op ruitvormige (!) grondslag gedekt door natuurstenen dekplaten met kroonlijst; hierop natuurstenen wapenstenen met rijke kronen gedekt en versierd met acanthusbladeren; per steen twee wapens: één aan de kasteelzijde, één aan de dorpszijde; zwartgeverfde smeedijzeren hekvleugels met spijlen eindigend in speerpunten met vergulde koordkwasten. Muur: het deel ten noorden van het hek sluit aan op het koetshuis; rode baksteen met steunberen aan voorpleinzijde en hellende rollaag; het zuidelijke muurdeel eindigend bij de gracht is van gele ijsselsteentjes, gedekt met rollaag; aan de binnenzijde pilastervormige steunberen. Waardering INRIJHEK en MUUR van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur van het hek - vanwege de kunst- en cultuurhistorische waarden - als functioneel en historisch-visueel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515621
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Haamstede met poortgebouw en wapenschild
Achterzijde van het slot

Het Slot Haamstede is een oud kasteel dat ligt in het dorp Haamstede op Schouwen-Duiveland. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd.

In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De verkoper, de familie Van der Lek de Clercq bedong daarbij het gebruiksrecht van kasteel en bos. Het kasteelbos is het enige loofbos op het eiland Schouwen-Duiveland.Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: inrij en keermuur in Ouwerkerk

Slot Haamstede: kasteel

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en ..

Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het..

Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (a..

Slot Haamstede: koetshuis

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuideli..

Slot Haamstede: brug met poort

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Haamstede: inrij en keermuur in Ouwerkerk

Foto's (2)