Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: brug met poort in Ouwerkerk

Kasteel Buitenplaats

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: eerste kwart 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Slot Haamstede: brug met poort

Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; bakstenen brug met ijzeren leuningen staande op natuurstenen afdekplaten; vier exact halfronde bogen, waartussen fraaie Y-vormige ankers. Aan het einde (eilandzijde) van de brug de min of meer vierkante bakstenen poortmuur met kantelen; daarin de ronde poortdoorgang, die omlijst is met een band van afwisselend hardsteen en zandsteen; daarnaast pilasters in dezelfde steensoorten, aan de bovenzijde verbonden door een zandstenen kroonlijst; hierop een polychrome wapensteen met aan weerszijden cartouches met zwaarden; boven de pilasters bolvormige bekroningen in hoogreliëf; nieuwe houten poortdeuren in Renaissancestijl, bovenzijde ajour. Waardering BRUG en POORT van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de bijzondere architectuur - als functioneel en historisch onderdeel van het kasteelcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515620
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Haamstede met poortgebouw en wapenschild
Achterzijde van het slot

Het Slot Haamstede is een oud kasteel dat ligt in het dorp Haamstede op Schouwen-Duiveland. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd.

In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De verkoper, de familie Van der Lek de Clercq bedong daarbij het gebruiksrecht van kasteel en bos. Het kasteelbos is het enige loofbos op het eiland Schouwen-Duiveland.Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: brug met poort in Ouwerkerk

Slot Haamstede: kasteel

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en ..

Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het..

Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (a..

Slot Haamstede: koetshuis

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuideli..

Slot Haamstede: inrij en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Haamstede: brug met poort in Ouwerkerk