Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: koetshuis in Ouwerkerk

Kasteel Buitenplaats

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van Slot Haamstede: koetshuis

Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuidelijke deel van een langgerekt gebouw, dat oorspronkelijk tot het bezit behoorde, maar inmiddels vervreemd en tot woningen van derden verbouwd is; zadeldak met kort wolfseind, windveren; rode pannen aan parkzijde, grijze pannen op wolfseind en dakvlak, dat naar de openbare weg gekeerd is; dubbele inrijdeur met drieruits raampjes aan bovenzijde; daaronder deurvlakken met diagonaal geplaatste kraaldelen; ramen met zes- en achtruits vensters; de twee ramen boven de ininrijdeur met onderluiken. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als historisch en functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515619
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Haamstede met poortgebouw en wapenschild
Achterzijde van het slot

Het Slot Haamstede is een oud kasteel dat ligt in het dorp Haamstede op Schouwen-Duiveland. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd.

In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De verkoper, de familie Van der Lek de Clercq bedong daarbij het gebruiksrecht van kasteel en bos. Het kasteelbos is het enige loofbos op het eiland Schouwen-Duiveland.Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: koetshuis in Ouwerkerk

Slot Haamstede: kasteel

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en ..

Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het..

Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (a..

Slot Haamstede: brug met poort

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; ..

Slot Haamstede: inrij en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Haamstede: koetshuis in Ouwerkerk

Foto's (1)