Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: ruïne en keermuur in Ouwerkerk

Tuin Park Landgoed

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 13e eeuw


Beschrijving van Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (afgedekt met cementplaten) van de kelders en bakovens van een deel van het middeleeuwse slot; ze maken in bouwkundige zin deel uit van de hoge grachtmuur om het eiland; aan de eilandzijde is de muur opgetrokken tot een borstwering, die enigszins in hoogte varieert en deels gedekt is met een rollaag, deels met een vlakke ezelsrug. De muur heeft bij de brug (zie onder 5) en aan de buitenzijde boven de zuidarm van de gracht vanouds vlieggaten - waarachter broedruimten - voor duiven: zeldzaam. Waardering RUINE en KEERMUUR van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de geschiedkundige, cultuur- en bouwhistorische waarden, o.a. de unieke vlieggaten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515618
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Haamstede met poortgebouw en wapenschild
Achterzijde van het slot

Het Slot Haamstede is een oud kasteel dat ligt in het dorp Haamstede op Schouwen-Duiveland. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd.

In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De verkoper, de familie Van der Lek de Clercq bedong daarbij het gebruiksrecht van kasteel en bos. Het kasteelbos is het enige loofbos op het eiland Schouwen-Duiveland.Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: ruïne en keermuur in Ouwerkerk

Slot Haamstede: kasteel

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en ..

Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het..

Slot Haamstede: koetshuis

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuideli..

Slot Haamstede: brug met poort

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; ..

Slot Haamstede: inrij en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Haamstede: ruïne en keermuur in Ouwerkerk

Foto's (29)

Alle 29 foto's weergeven