Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei in Ouwerkerk

Tuin Park Landgoed

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland


Beschrijving van Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het vrij kleine kasteeleiland, in opzet 17e eeuws of ouder, is trapeziumvormig en geheel omgeven door een hoge bakstenen muur (zie onder 3); vanaf het voorplein bereikbaar over een bakstenen brug met monumentale poort (zie onder 5); enige oude solitaire bomen (XXa), waaronder mispels, leilinden, een eik en een beuk; gazon met sokkels (zie onder 8); verder de middeleeuwse ruïne (zie onder 3). ad b.: het eenvoudige voorplein ten noorden van het kasteeleiland heeft een puinverharding en is aan de oostkant van het dorp gescheiden door een hoge muur met inrijhek (zie onder 6); hierlangs staan oude leilinden; aan de noordzijde staat het koetshuis (zie onder 4), vanaf het voorplein bereikbaar via een korte klinkerweg, en aan de westkant begint de lange eikenlaan. ad c.: de lange centrale laan, het belangrijkste onderdeel van de aanleg, loopt dwars door het complex van oost naar west; beplant (in 1911) met zomereik in driehoeksverband; puinverharding. ad d.: het opgaande bos is voor een groot deel ontstaan uit hakhoutpercelen, XIX en ouder, hier en daar zijn nog oudere overstaanders te vinden; naast de eikenlaan zijn er de andere rechte onverharde lanen, waarvan twee evenwijdig aan weerszijden van de eikenlaan; er staan veel kleine bunkers uit WO II, die van ondergeschikt belang zijn. ad e.: de ezelwei ligt - als enige open plek naast het voorplein - ten westen van het kasteel en biedt van daaruit een fraaie blik op de rand van het bos en de eikenlaan. Waardering PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden, met name door de nabijheid van het dorp - vanwege de onregelmatige geometrische aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515617
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Haamstede met poortgebouw en wapenschild
Achterzijde van het slot

Het Slot Haamstede is een oud kasteel dat ligt in het dorp Haamstede op Schouwen-Duiveland. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd.

In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De verkoper, de familie Van der Lek de Clercq bedong daarbij het gebruiksrecht van kasteel en bos. Het kasteelbos is het enige loofbos op het eiland Schouwen-Duiveland.Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei in Ouwerkerk

Slot Haamstede: kasteel

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en ..

Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (a..

Slot Haamstede: koetshuis

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuideli..

Slot Haamstede: brug met poort

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; ..

Slot Haamstede: inrij en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei in Ouwerkerk

Foto's (1)