Rensumaborg 1 Rensumaborg, huis in Uithuizermeeden

Rensumalaan 3
9982BH Uithuizermeeden (gemeente Eemsmond)

Bouwjaar: 1623 (eerste vermelding) 1700 (verb.) 1758 (renov.) 1850-1875 (verb.) 1974-'77 (rest.)
Architect: P.L. de Vrieze (1977) Vrieze 1977 P.L. de Vrieze (1977)

Beschrijving van Rensumaborg 1 Rensumaborg, huis

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, 1700; gedeeltelijk onderkelderd gepleisterd huis op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder omgaand schilddak met vier hoekschoorstenen met borden en blauwe verglaasde pannen; voorgevel met omlijste deur in het midden en aan weerszijden ervan telkens vier smalle 6-lichts empirevensters; boven de voordeur een gepleisterde dakkapel met lichtgetoogde openslaande deuren met vierlichtsraam; zadeldakje met gesneden windveren) en balkon op consoles (alles XCIXc); zijgevels blind; symmetrische achtergevel (noordoost) van 7 traveeën met 6-lichtsramen; de middelste 3 ramen tussen pilasters in een uitbouw met plat dak en risalerende kroonlijst, die tot halverwege de dakhoogte reikt; op de hoeken van de kroonlijst twee natuurstenen vazen en een houten opzetstuk in Lodewijk-XV-stijl; opzetstuk met tekst: Aedificata MDCC, Renovata MDCCLVIII. Inwendig o.m.: enkelvoudige balklagen, oorspronkelijke binnenluiken; een van elders afkomstige bedsteewand (XVIIIb). Waardering: HUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als centrum van de historische buitenplaats - vanwege de verzorgde harmonische architectuur - vanwege de aanwezigheid van enkele oorspronkelijke interieuronderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)