Ewsum: geschutstoren in Middelstum

Oosterburen 1
9991NB Middelstum (gemeente Loppersum)

Beschrijving van Ewsum: geschutstoren

Onderdeel 1 Omschrijving GESCHUTSTOREN, 1472, volgens een ingemetselde cartouchesteen; enig bouwdeel van de borg, dat nog resteert; half in de gracht staand (op de zuidoostpunt van het borgeiland) min of meer rond bakstenen gebouw op natuurstenen voeting (waarboven enige lichtspleten) van één bouwlaag onder laag tentdak met 7 vlakken bekroond door een vierkante polychrome houten pinakel met 4 wapens op een bakstenen voet, die het verlengde is van de centrale pijler, waarop waaiervormig de gewelven rusten; dak met grijze pannen en lood op de kepers tussen de dakvlakken; in 1991 is het gebouw gerestaureerd. N.B.: het is onbekend wat er nog onder het maaiveld in archeologisch-bouwkundige zin van de borg resteert; het terrein is op dit moment een wildernis. Waardering GESCHUTSTOREN van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere architectuur en vorm; - als -in historische zin- functioneel onderdeel van het complex; - vanwege de cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)