Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Haamstede: kasteel in Ouwerkerk

Kasteel Buitenplaats

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 13e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Slot Haamstede: kasteel

Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en XVIIIa; in 1880 ingrijpend gerestaureerd; kelders en onderstukken van de twee torens nog middeleeuws, overige bouwdelen later; het centrale deel tussen de twee torens heeft twee bouwlagen op een zeer hoog onderhuis; daarboven een kap met grijze leien tussen trapgevels, kantelen langs dakvoet; linker toren met 5 lagen en vierkante spits met lei; rechter toren met 4 lagen en achtkantige spits met lei gedekt; links van centrale bouwmassa, terugliggend achter de toren een 4 bouwlagen hoge bouwmassa onder lessenaarsdak met grijze pannen; rechts van het centrale deel een blokvormig bouwdeel, XVIIIa, met een plat dak en kantelen, 3 bouwlagen hoog, 3 ramen breed; in dit bouwdeel is de ingangspartij met geblokte omlijsting geplaatst; hierachter twee kleinere bouwdelen van één laag onder schilddaken met grijze pannen; alle ramen met meerruits vensters. Waardering KASTEEL van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege het bijzondere silhouet als gevolg van de architectuur en de compositie van de bouwmassa's - vanwege de visuele en fysieke integratie in het dorp - als gaaf voorbeeld van een laat 19e eeuwse historiserende restauratie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515605
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Haamstede met poortgebouw en wapenschild
Achterzijde van het slot

Het Slot Haamstede is een oud kasteel dat ligt in het dorp Haamstede op Schouwen-Duiveland. De beroemdste bewoner van dit slot was Witte van Haamstede, een bastaardzoon van graaf Floris V. De donjon van het slot stamt uit de dertiende eeuw. In 1525 werd het slot door brand verwoest, maar de donjon bleef behouden. Het kasteel is later herbouwd.

In 1973 is het kasteel gerestaureerd, en in 1981 werd het, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten. De verkoper, de familie Van der Lek de Clercq bedong daarbij het gebruiksrecht van kasteel en bos. Het kasteelbos is het enige loofbos op het eiland Schouwen-Duiveland.Monumenten in de buurt van Slot Haamstede: kasteel in Ouwerkerk

Slot Haamstede: parkaanleg bestaande uit kasteeleiland, voorplein, eikenlaan, wandelbos en ezelwei

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei. ad.a.: het..

Slot Haamstede: ruïne en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3 RUÏNE en KEERMUUR, XIII en later; op het kasteeleiland liggen in de NW-hoek gerestaureerde bakstenen restanten (a..

Slot Haamstede: koetshuis

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS, XXa; bakstenen, aan drie zijden vrijstaand gebouw op rechthoekige grondslag; het gebouw is het zuideli..

Slot Haamstede: brug met poort

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; ..

Slot Haamstede: inrij en keermuur

Ring 2
Ouwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Haamstede: kasteel in Ouwerkerk