Slot Haamstede: kasteel in Ouwerkerk

Ring 2
4305AE Ouwerkerk (gemeente Schouwen Duiveland)

Bouwjaar: 13e eeuw (oorsprong)

Beschrijving van Slot Haamstede: kasteel

Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, baksteen, in oorsprong 13e eeuws; na brand van 1525 herbouwd in XVIIa met latere uitbreidingen, XVIId en XVIIIa; in 1880 ingrijpend gerestaureerd; kelders en onderstukken van de twee torens nog middeleeuws, overige bouwdelen later; het centrale deel tussen de twee torens heeft twee bouwlagen op een zeer hoog onderhuis; daarboven een kap met grijze leien tussen trapgevels, kantelen langs dakvoet; linker toren met 5 lagen en vierkante spits met lei; rechter toren met 4 lagen en achtkantige spits met lei gedekt; links van centrale bouwmassa, terugliggend achter de toren een 4 bouwlagen hoge bouwmassa onder lessenaarsdak met grijze pannen; rechts van het centrale deel een blokvormig bouwdeel, XVIIIa, met een plat dak en kantelen, 3 bouwlagen hoog, 3 ramen breed; in dit bouwdeel is de ingangspartij met geblokte omlijsting geplaatst; hierachter twee kleinere bouwdelen van één laag onder schilddaken met grijze pannen; alle ramen met meerruits vensters. Waardering KASTEEL van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege het bijzondere silhouet als gevolg van de architectuur en de compositie van de bouwmassa's - vanwege de visuele en fysieke integratie in het dorp - als gaaf voorbeeld van een laat 19e eeuwse historiserende restauratie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)