Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Hooge in Middelburg

Kasteel Buitenplaats

Koudekerkseweg 200
4335SP Middelburg
Zeeland


Beschrijving van Ter Hooge

Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL. In wezen laat-middeleeuws, thans in midden 18e eeuwse gedaante; het streng symmetrische bakstenen gebouw bestaat uit drie met de korte zijden aan elkaar geschakelde rechthoekige blokken van elk vier vensters breed; uit de buitenste bouwblokken springen over de helft van de breedte vleugels van twee ramen breed naar voren, die het voorplein omarmen, samen met de twee bakstenen (ijsselsteenformaat) tuinmuren met iets hogere tussenpijlers, die als verlenging van de vleugels naar voren steken ; op de scheiding van het middenblok en de beide zijblokken staan, half uitspringend aan het voorplein, twee ranke achthoekige torens van vijf verdiepingen onder een steil puntdak met acht schilden en windvanen en met leien gedekt; aan de achterzijde van de oosttoren een houten klokkenstoel; de bouwblokken hebben elk twee bouwlagen op kelders; het middenblok heeft een eigen schilddak, eveneens met leien en hoekschoorstenen met ingezwenkte koperen puntkappen; hoekblokken met vleugels op een L-vormige plattegrond onder schilddaken met leien en hoekschoorstenen; kwartronde hoek in de oksel van de L-vorm; hierin deuren als toegang tot de vleugels; ingangspartij van het hoofdblok bestaat uit twee dubbele tuindeuren onder balkon (XIXc-d) met zware kroonlijst geschraagd door gekoppelde gietijzeren zuilen met cannelures op hoge natuurstenen basementen; achtlichts ramen op parterre, zes lichten op de verdieping; de ramen van de hoekblokken alle lichtgetoogd. De achterzijde en de zijgevels van het kasteel staan in het water: restant van de vroegere slotgracht. Het middenblok heeft aan de achterzijde geblokte lisenen op de hoeken en een boven het water hangend balkon met zinken balusters (XIXc-d) over de gehele breedte van de gepleisterde gevel; midden in de dakschilden van voor- en achtergevel laat 19e eeuwse attieks met uurwerken. Inwendig o.m.: stucplafonds in Louis XV-stijl en schoorsteenmantels uit diverse perioden; kamer met betimmeringen in Renaissance-stijl. Waardering KASTEEL is van algemeen belang -vanwege de ouderdom; -vanwege de bijzondere streng-symmetrische architectuur; -vanwege belangrijke interieuronderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515598
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Hooge in Middelburg

Ter Hooge

Koudekerkseweg 200
Middelburg
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, (XIXb). Het park is qua lay-out een landschappelijk park; hoewel er vanwege de inundatie weinig oud ..

Ter Hooge

Koudekerkseweg 200
Middelburg
Omschrijving onderdeel 3: ORANJERIE,( XIXd). Ten zuidoosten van het huis langs de oorspronkelijke oprit; bakstenen gebouw met één bouwla..

Ter Hooge

Koudekerkseweg 200
Middelburg
Omschrijving onderdeel 4: DIENSTWONINGEN,( XIXa). Aan de oostrand van het complex een bakstenen gebouw op smalle rechthoekige plattegrond ..

Ter Hooge

Koudekerkseweg 200
Middelburg
Omschrijving onderdeel 5: BRUGGEN, (XIXc). Twee bruggen over de smalle vijverdelen: het betreft de zgn. kettingbrug ten zuidwesten van het..

Ter Hooge

Koudekerkseweg 200
Middelburg
Omschrijving onderdeel 6: TUINORNAMENTEN, bestaande uit a.: stel hardstenen ornamenten; b.: tuinvaas; c.: sokkel. Ad a.: twee hardstenen s..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)