Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen 7 Welgelegen, tuinsieraden in Sappemeer

Tuin Park Landgoed

De Vosholen 60
9611TD Sappemeer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1634 (zonnewijzer, gestolen rond 2009) 18e eeuw (putto) 19e eeuw (twee vazen)


Beschrijving van Welgelegen 7 Welgelegen, tuinsieraden

Omschrijving onderdeel 7: TUINSIERADEN, bestaande uit a. stel vazen; b. zonnewijzer; c. vaas op sokkel; d. beeld op sokkel. Ad a.: twee identieke vazen, XIX, op de keermuur van het terras: zandstenen kelkvormige vazen op vierkant voetstuk; knorrenlijst aan de onderkant van de kelk en langs de bovenrand; hiertussen festoenen met fruit en bloemen. Ad b.: in het midden van de rozentuin: metalen bolvormige zonnewijzer op rijk gedetailleerde vierkante balustervormige sokkel van zandsteen, 1634; versieringen met o.m. knorren en pendanten in reliƫf van bloemen en fruit. Ad c.: in de buxusparterre tussen de vijvers: natuurstenen urnvormige ronde dekselvaas in Lodewijk XVI-stijl; knorrenlijst aan onderkant en strikken en festoenen op de kelk; ingezwenkte deksel; bijpassende vierkante sokkel. Ad d.: op de zuidwestelijke hoek van de zuidvijver: zandstenen putto, XVIII, het rechter voetje steunend op de kop van een everzwijn; rijke hardstenen vierkante sokkel, Lodewijk XVI-stijl, aan de voet uitzwenkend; uitkragende bovenkant versierd met korte driekwart gevulde cannelures en rozetten in het midden; daaronder looffestoenen, op de hoeken uithangend door ringen. Waardering TUINSIERADEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kunsthistorische waarden; - als ornamentele aankleding van de tuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515591
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen 7 Welgelegen, tuinsieraden in Sappemeer

Welgelegen 1 Welgelegen, borg

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 1: BORG. XVII en XVIII; breed onderkelderd gebouw, baksteen, onder schilddak met verglaasde blauwe pannen; middenpa..

Welgelegen 2 Welgelegen, tuin

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. XXa op ouder stramien van landschappelijke aanleg; langgerekte symmetrische neo-barokke achter het h..

Welgelegen 3 Welgelegen, dienstgebouw

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 3: DIENSTGEBOUW. XVIII; ten westen van het huis, gelegen in de gracht, d.w.z.: de korte gevels (noord- en zuidgevel..

Welgelegen 4 Welgelegen, brug en dam

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG en DAM. De toegangsbrug, XVIII, over de gracht tot de hoofdingang van de borg: houten brugdek, ingelaten in..

Welgelegen 5 Welgelegen, tuinmuur en trappen

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en TRAPPEN. De bakstenen tuinmuur, in aanleg XVIII, veranderd in XXb, omgeeft de ruimte tussen het hoof..

Kaart & Routeplanner

Route naar Welgelegen 7 Welgelegen, tuinsieraden in Sappemeer