Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen 5 Welgelegen, tuinmuur en trappen in Sappemeer

Tuin Park Landgoed

De Vosholen 60
9611TD Sappemeer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 18e eeuw (tuinmuur) 19e eeuw-1950 (trappen) 1925-1950 (verb. tuinmuur) 1800 18e eeuw (tuinmuur) 19e eeuw-1950 (trappen) 1925-1950 (verb. tuinmuur)


Beschrijving van Welgelegen 5 Welgelegen, tuinmuur en trappen

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en TRAPPEN. De bakstenen tuinmuur, in aanleg XVIII, veranderd in XXb, omgeeft de ruimte tussen het hoofdgebouw en het dienstgebouw; de muur is ruim 2 m. hoog en gedekt door een ezelsrug, die boogvormig meeloopt met de halfronde bovenkant van de twee smalle tuinpoortjes in de muur; het ene poortje geeft toegang tot het verhoogde terras achter het huis, het andere tot het omgaande zandpad in de tuin; onder de ezelsrug een getande rand van uitkragende bakstenen. In de lange taluds van de twee vijvers liggen bakstenen trapjes van vijf treden, XXb, vier stuks in totaal; een dergelijk trapje met zes treden ligt naast de tuinmuur en daalt af naar de gracht; aan het eind van de centrale as ligt een natuurstenen trapje van drie treden, XIX; vier bakstenen trapjes in de rozentuin, waarvan twee in de as; en tenslotte één bakstenen trapje in de keermuur van het terras, ook in de as. Waardering TUINMUUR en TRAPPEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als architectonische en functionele onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515589
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen 5 Welgelegen, tuinmuur en trappen in Sappemeer

Welgelegen 1 Welgelegen, borg

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 1: BORG. XVII en XVIII; breed onderkelderd gebouw, baksteen, onder schilddak met verglaasde blauwe pannen; middenpa..

Welgelegen 2 Welgelegen, tuin

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. XXa op ouder stramien van landschappelijke aanleg; langgerekte symmetrische neo-barokke achter het h..

Welgelegen 3 Welgelegen, dienstgebouw

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 3: DIENSTGEBOUW. XVIII; ten westen van het huis, gelegen in de gracht, d.w.z.: de korte gevels (noord- en zuidgevel..

Welgelegen 4 Welgelegen, brug en dam

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG en DAM. De toegangsbrug, XVIII, over de gracht tot de hoofdingang van de borg: houten brugdek, ingelaten in..

Welgelegen 6 Welgelegen, erfafscheiding

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 6: ERFAFSCHEIDING. XIX; ten noorden van de borg, juist buiten de gracht aan de bovenkant van het talud; bestaande u..

Kaart & Routeplanner

Route naar Welgelegen 5 Welgelegen, tuinmuur en trappen in Sappemeer