Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen 4 Welgelegen, brug en dam in Sappemeer

Tuin Park Landgoed

De Vosholen 60
9611TD Sappemeer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 18e eeuw 1925-1950 (keermuren) 1800 18e eeuw 1925-1950 (keermuren)


Beschrijving van Welgelegen 4 Welgelegen, brug en dam

Omschrijving onderdeel 4: BRUG en DAM. De toegangsbrug, XVIII, over de gracht tot de hoofdingang van de borg: houten brugdek, ingelaten in de gevel direct onder de dorpel van de ingang; de andere zijde rustend op een fors bakstenen bruggenhoofd; leuningen van slanke gietijzeren balusters verbonden door twee boven elkaar gelegen ijzeren stangen. In de gracht, die de eikenlaan verbindt met de rijweg langs de compagnievaart, een dam; deze is opgesloten tussen twee bakstenen keermuren, XXb, in het midden waarvan een in twee sprongen uitkragende korte pilaster met X-vormig spananker; rollaag à niveau. Waardering BRUG en DAM zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als functionele onderdelen van het complex; - vanwege de eenvoudige doch typerende architectuur van de damwanden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515588
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen 4 Welgelegen, brug en dam in Sappemeer

Welgelegen 1 Welgelegen, borg

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 1: BORG. XVII en XVIII; breed onderkelderd gebouw, baksteen, onder schilddak met verglaasde blauwe pannen; middenpa..

Welgelegen 2 Welgelegen, tuin

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. XXa op ouder stramien van landschappelijke aanleg; langgerekte symmetrische neo-barokke achter het h..

Welgelegen 3 Welgelegen, dienstgebouw

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 3: DIENSTGEBOUW. XVIII; ten westen van het huis, gelegen in de gracht, d.w.z.: de korte gevels (noord- en zuidgevel..

Welgelegen 5 Welgelegen, tuinmuur en trappen

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en TRAPPEN. De bakstenen tuinmuur, in aanleg XVIII, veranderd in XXb, omgeeft de ruimte tussen het hoof..

Welgelegen 6 Welgelegen, erfafscheiding

De Vosholen 60
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 6: ERFAFSCHEIDING. XIX; ten noorden van de borg, juist buiten de gracht aan de bovenkant van het talud; bestaande u..

Kaart & Routeplanner