Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur in Bakel

Overig

Sint Wilbertsplein 12
5761BK Bakel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1836


Beschrijving van Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur

Inleiding De bakstenen kerkhofmuur uit 1836 met een lengte van tientallen meters omvat vrijwel de gehele RK kerk Sint Willibrordus. Omschrijving De kerkhofmuur heeft globaal de vorm van een rechthoek en wordt geleed door bakstenen steunbeertjes aan zowel de buitenzijde als de binnenzijde. De in kruisverband opgetrokken kerkhofmuur is gemiddeld manshoog, de bovenzijde is afgezet met een ezelsrug, de muur wordt op enkele plaatsen geleed door pijlers, bij de entree zijn de hekpijlers voorzien van een natuurstenen dekplaat. In de kerkhofmuur is een hardsteen met het jaartal 1836 (en inmiddels vrijwel onleesbare) inscriptie opgenomen. Waardering De kerkhofmuur uit 1836 vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van de: - ouderdom; - waarde voor het historisch ambacht; - geledende en markerende betekenis voor de historische perceelsgrenzen; - functionele, historische en ruimtelijke betrokkenheid op de kerk; - historische belevingswaarde; - gaafheid. 3 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515582
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur in Bakel

Sint-Willibrorduskerk

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk. St.Willibrorduskerk, oorspronkelijk gewijd aan Petrus, Paulus en Lambertus en gesticht voor 721, toen zij eigen kerk van Willibro..

Sint-Willibrorduskerk: gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus, op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst. Omschrij..

Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel II) Inleiding. ST. WILLIBRORDUSBEELD, gehouwen uit zandsteen in 1862 en staande op het kerkhof behorende bij de St. Willibrordu..

Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school

Dorpsstraat 25
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De voormalige LAGERE SCHOOL is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving Het eenlaagse rechthoekige ..

R.K. Pastorie

Dorpsstraat 1
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Pastorie. Empire huis (vermoedelijk uit 1818), onder dwars schilddak met kroonlijst op klossen en tandlijst; zesdelige schuiframen bega..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur in Bakel

Foto's (2)