Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gansenhoef, historische tuin en park in Maarssen

Tuin Park Landgoed

Zandpad 29
3601NA Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1865-1875


Beschrijving van Gansenhoef, historische tuin en park

Omschrijving onderdeel 2: (bij Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Gansenhoef. Achter het huis Gansenhoef ligt een restant van een aanleg in landschapsstijl uit ca.1870. Aan de 17de-eeuwse geometrische aanleg herinnert de huisplaats, de middenas die in de vorm van een zichtas behouden is en het tracee van de waterlopen waarin de rechthoekige omgrachting nog te herkennen is; stukken boomgaard. Het huis ligt iets van de weg af, in de 19de-eeuw bereikbaar via een flauw verlopende, gebogen oprijlaan (Topografische Militaire Kaart 1887-1892), die in 1904 door grondverkoop is verkort tot het huidige tracee: een recht pad met een scherpe bocht naar het huis. De aanleg in landschapsstijl is achter het huis gesitueerd, waarbij het reliƫf en de slingerende waterpartij de meest beeldbepalende elementen vormen; enkele oude bomen (beuken, eiken, iepen en een moerascypres van ca.250 jaar). De ruimtelijke structuur berust, gezien de plaats van de koepelkamer en de situering van enkele oudere bomen, op drie zichtlijnen: in noordelijke richting over de vijverarm naar Nieuwersluis; - middenas over de heuvel aan de andere zijde van de vijver naar open weiden, thans boomgaard; - in noordoostelijke richting naar Tienhoven. Structuurbepalend is de serpetinevormige waterpartij, die oorspronkelijk doorslingerde op de aangrenzende terreinen van Otterspoor en Hogevecht; rondom een slingerend padenpatroon. Ten westen van het huis staat nog een solitaire plataan en een beuk (noordwest). Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Gansenhoef is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit ca.1870; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515572
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gansenhoef, historische tuin en park in Maarssen

Gansenhoef, hoofdgebouw

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 1: (Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Gansenhoef). Het bakstenen, blokvormige ..

Gansenhoef, een toegangshek met rondboogbrug

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3: (bij Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) TOEGANGSHEK EN RONDBOOGBRUG behorende tot de buiten..

Gansenhoef, appelschuur

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4: (bij Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) APPELSCHUUR behorende tot de buitenplaats Gansenhoe..

Gansenhoef, brug

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: (Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) BRUG op de buitenplaats Gansenhoef, gelegen in de opri..

Doornburgh, hekwerk a/d Diependaalsedijk

Diependaalsedijk 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK. Smeedijzeren TOEGANGSHEK uit de 18de eeuw, gelegen aan de Diependaalsedijk. Het spijlenhek is gepla..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gansenhoef, historische tuin en park in Maarssen

Foto's (6)