Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gansenhoef, hoofdgebouw in Maarssen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 29
3601NA Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1655
Architect: Philips Vingboons


Beschrijving van Gansenhoef, hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: (Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Gansenhoef). Het bakstenen, blokvormige hoofdgebouw uit 1655 is gebouwd in sobere Hollands-classicistische stijl naar ontwerp van architect Philip Vingboons; vóór 1832 is het huis aan de achterzijde met een koepelvormige aanbouw uitgebreid (trappenhuis en een koepelkamer); in de tweede helft van de 19de eeuw is de halfronde prieelvormige uitbouw tegen de zijgevel gebouwd. Het op T-vormige grondslag gebouwde pand bestaat uit twee bouwlagen onder een hoog opgaand met Oud-Hollandse pannen gedekt, afgeplat schilddak met gemetselde schoorstenen op de nokeinden. De gevels worden geleed door 19de-eeuwse Empire-vensters, behalve het hoge venster in de linker zijgevel en een enkel schuifvenster met roedenverdeling. De symmetrische vijf traveeën brede voorgevel heeft centraal een risalerende, omlijste ingangspartij waarvoor een klein bordes is. De ingangspartij bestaat uit een deur met bovenlicht, een zesruits verdiepingsvenster en een vierruits dakkapel onder een driehoekig fronton. De zuidelijke zijgevel heeft in het midden een vensteras van twee zesruitsvensters en een omlijste dakkapel met driehoekig fronton en een hijsbalk (een identieke dakkapel in de noordgevel). Rechts daarvan een 19de-eeuwse halfronde uitbouw op een natuurstenen fundament bestaande uit vier zandstenen zuilen bekroond door een fries van metopen en trigliefen waarop een houten balustrade. De beglazing is in de twintigste eeuw aangebracht, want een afbeelding van Lutgers (ca.1870) toont een open uitbouw zonder glas. Op de verdieping dubbele balkondeuren. In de noordelijke zijgevel is een groot gotisch rondboogvenster over de hoogte van de bel-étage en verdieping. De achtergevel heeft drie hoekafschuiningen, waarin een tienruitsvenster op de bel-étage en een keldervenster, behalve bij het middelste venster dat een balkonnetje met smeedijzeren hekwerk heeft. Dakkapel met segmentvormige fronton. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de ruimte-indeling die bepaald wordt door de lange gang (middenas); de achthoekige koepelkamer met een gestuct buffet in Lodewijk-XVI stijl; cassetteplafond in de halfronde uitbouw; Restauratie 1984-1988. Waardering HOOFDGEBOUW (Gansenhoef) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw gebouwd naar ontwerp van de architect Ph. Vingboons (1655), dat in het begin van de 19de eeuw van zijn huidige uiterlijk is voorzien; - van belang voor het oeuvre van de architect Philip Vingboons; - vanwege de 18de-eeuwse koepeluitbouw aan de achtergevel; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515571
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gansenhoef
Hoofdgebouw van Gansenhoef
Hoofdgebouw van Gansenhoef
Locatie Maarssen, Zandpad 29
Oorspr. functie buitenplaats
Opening ca. 1655
Bouwstijl Hollands classicisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515570
Architect Philips Vingboons
Gravure van Daniël Stopendaal met Gansenhoef in 1719 langs de Vecht
Gravure van Daniël Stopendaal met Gansenhoef in 1719 langs de Vecht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gansenhoef is een rijksmonumentale buitenplaats langs de rivier de Utrechtse Vecht in het Nederlandse dorp Maarssen.[1]

Het hoofdgebouw van de buitenplaats is rond 1655 gebouwd in sobere Hollands classicistische stijl naar ontwerp van de architect Philips Vingboons. Gaandeweg de geschiedenis is Gansenhoef verbouwd en uitgebreid. Het bijbehorende park/de tuin dateert deels uit omstreeks 1870. Verder behoren in monumentaal opzicht tot de buitenplaats een toegangshek, meerdere bruggen en een houten appelschuur. Eveneens monumentaal is de theekoepel langs de rivier die in 1997 werd overgeplaatst van de buitenplaats Vecht en Dijk naar Gansenhoef.[2] Daarnaast staat in de omgeving een langhuisboerderij die Klein Gansenhoef heet.[3]

Bewoners

 • Mevrouw Geertruy Huydecoper en de heer Jacob Lucas Rotgans (???? - 1654)
 • De heer Rayond de Smeth (1654 - 1679)
 • De heer Jacobus Scott (1679 - 1681)
 • De heer Sybrant Abbema (1681 - 1701)
 • De heer Johan Elias Huydecoper (1701 - 1744)
 • De heer mr. Jan Huydecoper (1744 - 1752)
 • Mevrouw Sophia Huydecoper (1752 - 1801)
 • Mevrouw Johanna Constantia Isabella Boudean (1801 - 1803)
 • De heer Jhr. Rudolph Gerard Huydecoper van Nigtevecht (1803 - 1849)
 • De heer mr. Jhr. Edward Huydecoper van Nigtevecht (1851 - 1883)
 • Erven van de heer mr. Jhr. Edward Huydecoper van Nigtevecht (1883 - 1904)
 • De heer K. Tjebbes (1904 - 1947)
 • Stichting Nationaal Geuzengesticht 'Wilhelmus van Nassauen' (1947 - 1984)
 • De heer Bart W.S. Wartena (1984 - 1989)
 • De heer drs. Leonardus G.M.R. Geeris en Mevrouw Marie Bernadette Vehmeijer (1989 - 2013)
 • Anonieme bewoners (2013 - heden)

Zie ookMonumenten in de buurt van Gansenhoef, hoofdgebouw in Maarssen

Gansenhoef, historische tuin en park

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: (bij Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de bu..

Gansenhoef, een toegangshek met rondboogbrug

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 3: (bij Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) TOEGANGSHEK EN RONDBOOGBRUG behorende tot de buiten..

Gansenhoef, appelschuur

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 4: (bij Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) APPELSCHUUR behorende tot de buitenplaats Gansenhoe..

Gansenhoef, brug

Zandpad 29
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: (Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5) BRUG op de buitenplaats Gansenhoef, gelegen in de opri..

Doornburgh, hekwerk a/d Diependaalsedijk

Diependaalsedijk 17
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: TOEGANGSHEK. Smeedijzeren TOEGANGSHEK uit de 18de eeuw, gelegen aan de Diependaalsedijk. Het spijlenhek is gepla..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gansenhoef, hoofdgebouw in Maarssen

Foto's (5)