Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw in Velp

Kerkelijk Gebouw

Tolschestraat 2
5363TC Velp (gemeente Grave)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1862-1865


Beschrijving van De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw

Inleiding Ten oosten van het hoofdgebouw staat, haaks op het keukengebouw met poort, een tweede, eveneens langgerekt DIENSTGEBOUW, behorende tot het oorspronkelijke bouwplan van A. Slootmaekers uit 1862-'65. De zuidelijke gevel sluit aan op het keukenpoortgebouw. Tegenwoordig is in dit gebouw de linnenkamer ondergebracht. Omschrijving Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgemetseld in handvorm baksteen en hebben een gepleisterde plint. De symmetrische voorgevel telt zeven vensterassen en wordt geleed door lisenen. Centraal bevindt zich een gemoderniseerde deur in de oorspronkelijke omlijsting met driepas-spitsboognis, spitsboogvenster met vorktracering en topgevel. De deur wordt geflankeerd door gedrukte spitsboognissen met driepastracering, deels met kalkstenen toten. Het linkerdeel van de gevel is nog oorspronkelijk ingedeeld. Centraal in de drie vensterassen links van de centrale ingangspartij is een opgeklampte deur met spitsbogig bovenlicht. Deze wordt geflankeerd door spitsbogige vensters, beide met een vorktracering. De noordelijke eindgevel heeft een kelderlicht met bovenliggend opkamervenster, en een twaalfruits schuifvenster. De achtergevel is gedeeltelijk opnieuw ingedeeld en, op enkele kleine lichten na, blind. Waardering Het object heeft algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het heeft een bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur; is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; en is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515569
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw in Velp

De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Hoofdgebouw

Tolschestraat 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van De Binckhof is een uit drie blokvormige vleugels bestaand pand, dat op korte afstand van de oude doorgaande w..

De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw

Tolschestraat 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Ten oosten van het hoofdgebouw staat een langgerekt DIENSTGEBOUW met onder meer de keuken en (aan de oostelijke zijde) een door h..

Nieuwe St.Vincentiuskerk

Tolschestraat 21
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De R.K. KERK van de H.Vincentius en H.Antonius van Padua dateert uit 1937-'38 en is een ontwerp in Delftse School-stijl van de ar..

Pastorie van St.Vincentiuskerk

Tolschestraat 21a
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De R.K. PASTORIE van de H.Vincentius en H.Antonius van Padua parochie is een blokvormig gebouw met hoge dakpartij, gelegen aan d..

Generaal De Bonskazerne: Gebouw C. Wachtcommandant en Medische dienst

Generaal de Bonsweg 1
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Gebouw C was oorspronkelijk in gebruik bij de WACHTCOMMANDANT en de MEDISCHE DIENST. Het dateert uit 1939, vertoont Expressionist..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw in Velp

Foto's (1)