Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erve Kolkman: bakhuis in Neede

Boerderij

G.L.Rutgersweg 9
7161PC Neede (gemeente Berkelland)
Gelderland


Beschrijving van Erve Kolkman: bakhuis

Omschrijving Het voormalig BAKHUIS afgesloten door een zadeldakgedekt met Hollandse pannen is aan de achterzijde verlengd met een houten aanbouw met zadeldak gedekt met muldenpannen. Het bakhuis is rechts van de bijschuur gesitueerd met identieke nokrichting opgetrokken in halfsteens verband. Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich een segmentboogvormige houten opgeklampte deur afgesloten door een rollaag. In de geveltop met eenvoudige windveren bevindt zich een halfronde vensteropening omsloten door een rollaag zonder invulling. De LINKERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout. De houten ACHTERGEVEL eindigt in een topgevel. De RECHTERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout. Links in deze gevel bevindt zich een halfrond raam met vorktracering omsloten door een rollaag. Waardering Voormalig BAKHUIS verlengd en gebruikt als varkensschuur. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakhuis/varkensschuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex karakteristiek gelegen in het agrarisch landschap, buiten de bebouwde kom van Noordijk. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard bakhuis/varkensschuur die deel uitmaakt van een complex, als zodanig illustratief voor het leven op het platteland omstreeks de eeuwwisseling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515563
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erve Kolkman: bakhuis in Neede

Erve Kolkman: schuur

G.L.Rutgersweg 9
Neede (Gemeente Berkelland)
Omschrijving SCHUUR uit 1914 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag . De gevels, opgetrokken in roodbruine baksteen in ..

Erve Kolkman: hallehuisboerderij

G.L.Rutgersweg 9
Neede (Gemeente Berkelland)
Omschrijving LOS HOES in de achttiende eeuw verbouwd tot HALLEHUISBOERDERIJ waarvan de deel gewijzigd is in 1853. De boerderij bestaat uit ..

Huize De Kamp

Peppelendijk 8
Neede (Gemeente Berkelland)
Huis de Kamp. Oude havezathe, gebouwd blijkens opschrift boven de hoofdingang in 1636 en ten dele vernieuwd met het oude materiaal in 1789. ..

De Hollandsche Molen

Diepenheimseweg 23
Neede (Gemeente Berkelland)
Mooi op de top van de Neederberg gelegen ronde bovenkruier met stelling, gebouwd in 1926 ter vervanging van een oude standaardmolen, die doo..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Neede (Gemeente Berkelland)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Bakstenen bouwwerk van drie geledingen, de onderste twee begeleid door overhoekse steunberen. In de bovenste gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Erve Kolkman: bakhuis in Neede