Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erve Kolkman: schuur in Neede

Boerderij

G.L.Rutgersweg 9
7161PC Neede (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Erve Kolkman: schuur

Omschrijving SCHUUR uit 1914 met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag . De gevels, opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband, worden afgesloten door een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. Centraal in de symmetrische VOORGEVEL bevindt zich de deel met tweedelige houten geklampte deur met houten boogveld afgesloten door een liggende ellipsboog met wit gepleisterde natuurstenen aanzet- en sluitstenen. In de sluitsteen is in relief het jaartal 1914 aangebracht. In de dubbele deur zijn twee tweeruits ramen aangebracht. Aan weerszijden van de deel bevinden zich meerruits ijzeren ramen met vorktracering, een gepleisterde lekdorpel en een rondboog rollaag met wit gepleisterde natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Uiterst links en rechts bevindt zich een houten opgeklampte liggende ellipsboogvormige staldeur met wit geschilderde aanzet- en sluitstenen. Onder het wolfseind is de gevel afgezet met eenvoudige windveren. In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich drie houten opgeklampte staldeuren afgewisseld door drie kleine valramen met vorktracering. De ACHTERGEVEL is onbekend. De RECHTERZIJGEVEL is blind met uitzondering van één stalraam met vorktracering. Waardering SCHUUR daterend uit het begin van de twintigste eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een schuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex karakteristiek gelegen in het agrarisch landschap, buiten de bebouwde kom van Noordijk. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur die deel uitmaakt van een complex, als zodanig illustratief voor het leven op het platteland omstreeks de eeuwwisseling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515562
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erve Kolkman: schuur in Neede

Erve Kolkman: bakhuis

G.L.Rutgersweg 9
Neede (Gemeente Berkelland)
Omschrijving Het voormalig BAKHUIS afgesloten door een zadeldakgedekt met Hollandse pannen is aan de achterzijde verlengd met een houten aa..

Erve Kolkman: hallehuisboerderij

G.L.Rutgersweg 9
Neede (Gemeente Berkelland)
Omschrijving LOS HOES in de achttiende eeuw verbouwd tot HALLEHUISBOERDERIJ waarvan de deel gewijzigd is in 1853. De boerderij bestaat uit ..

Huize De Kamp

Peppelendijk 8
Neede (Gemeente Berkelland)
Huis de Kamp. Oude havezathe, gebouwd blijkens opschrift boven de hoofdingang in 1636 en ten dele vernieuwd met het oude materiaal in 1789. ..

De Hollandsche Molen

Diepenheimseweg 23
Neede (Gemeente Berkelland)
Mooi op de top van de Neederberg gelegen ronde bovenkruier met stelling, gebouwd in 1926 ter vervanging van een oude standaardmolen, die doo..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Neede (Gemeente Berkelland)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Bakstenen bouwwerk van drie geledingen, de onderste twee begeleid door overhoekse steunberen. In de bovenste gel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Erve Kolkman: schuur in Neede