Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rusthoven 2 Rusthoven, park in Wirdum Gn

Tuin Park Landgoed

Rijksweg 39
9917PT Wirdum Gn (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 17e eeuw (huiseiland) 18e eeuw of ouder (oprijlaan) 1700 17e eeuw (huiseiland) 18e eeuw of ouder (oprijlaan)


Beschrijving van Rusthoven 2 Rusthoven, park

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. huiseiland en singel c. overig terrein. Ad a.: de oprijlaan (tracé XVIII of ouder) loopt vanaf het Damsterdiep noordwaarts recht op de brug af over de gracht en de centraal gesitueerde voordeur; verharding van gemalen rode baksteen; beplanting met enkele rijen essen, XXc. Ad b.: het huiseiland, XVII, ligt binnen de rechthoekige gracht; links en rechts van het huis ligt symmetrisch een rechthoekige vijver; er staan enkele oude solitairen en fruitbomen; vroeger waren hier een moestuin en een boomgaard. De nieuwe tuininrichting achter en voor het huis vallen buiten de bescherming. Om het eiland ligt een brede bomensingel met witte abelen (jaren 50, dus niet oorspronkelijk), die weer omgeven wordt door een brede sloot, de "buitengracht". Ad c.: weilanden omsluiten het borgterrein en begrenzen aan de westzijde de oprijlaan; ten oosten van de laan ligt een groot verwilderd terrein. N.B. De daarop aanwezige ruïnes van een steenfabriek vallen buiten de bescherming. Waardering De PARKAANLEG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de originele symmetrische structuur; - vanwege de landschappelijk-visuele waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rusthoven 2 Rusthoven, park in Wirdum Gn

Rusthoven 1 Rusthoven, huis

Rijksweg 39
Wirdum Gn (Gemeente Loppersum)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVII; op omgracht terrein; blokvormig bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak met geg..

Rusthoven 3 Rusthoven, theekoepel

Rijksweg 39
Wirdum Gn (Gemeente Loppersum)
Omschrijving onderdeel 3: THEEKOEPEL, XIXb; op dit moment ten dele afgebroken en opgeslagen; heeft al op drie verschillende plaatsen gesta..

Rusthoven 4 Rusthoven, brug

Rijksweg 39
Wirdum Gn (Gemeente Loppersum)
Omschrijving onderdeel 4: BRUG, XIX; recent gerestaureerd; in de as over de gracht voor het huis; rechte houten brug op één juk met hout..

Rusthoven 5 Rusthoven, hek

Rijksweg 39
Wirdum Gn (Gemeente Loppersum)
Omschrijving onderdeel 5: HEK, XVIII; recent gerestaureerd; in de oprijlaan op de dam over de buitengracht; twee vierkante bakstenen pijle..

Wierde/huisterp

Stadsweg
Eekwerderdraai (Gemeente Loppersum)
Verhoogde woonplaats/huisterp. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Kaart & Routeplanner

Route naar Rusthoven 2 Rusthoven, park in Wirdum Gn

Foto's (1)