Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel in Velp

Kerkelijk Gebouw

Basilius van Bruggelaan 2
5363VA Velp (gemeente Grave)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel

Inleiding De bouw van de zuidelijke KLOOSTERVLEUGEL heeft waarschijnlijk gelijktijdig plaatsgevonden met de bouw van vleugel (1), zijnde in 1861. De vleugel heeft eenzelfde detaillering en is gelegen boven oudere kelders. In het gebouw bevond zich onder meer de voormalige gemeente- of recreatiekamer. Op de etage werden ten behoeve van de huisvesting van de zusters cellen gebouwd. Beschrijving Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen, en wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking. De zuidelijke gevel telt zeven vensterassen, de westelijke vier. De handvorm bakstenen gevels zijn soberder uitgevoerd dan die van het aan de straat gesitueerde gebouw (1). Ook de vensters, met een asymmetrische roedenverdeling en bovenlicht, hebben dezelfde detaillering. Onder het zuidelijke deel van het gebouw liggen een vijftal door bakstenen kruisgewelven overkluisde kelders, een restant van het voormalige kasteeltje Bronckhorst, dat hier gelegen heeft. Deze kelders zijn toegankelijk via een trappenhal aan de westelijke zijde van het gebouw. Waardering Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek en is tevens van belang vanwege de aanwezigheid van bouwdelen van het voormalige kasteel. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515526
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel in Velp

Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Het oudste deel van het klooster bestaat uit een haaks op de straat gelegen langgerekte KLOOSTERVLEUGEL, waarvan de eerste steen ..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Westelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De bouw van de westelijke KLOOSTERVLEUGEL is waarschijnlijk gestart in augustus 1863, enkele jaren na de stichting van het kloost..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel tussen klooster en kapel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De parallel aan de straat gelegen, gedeeltelijk onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL, tussen gebouw (1) en de kapel (5), dateert in de k..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Voormalige kloosterkapel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Noordwestelijk van de aan de straat gesitueerde vleugel (2) staat, eveneens direct aan de straat, de voormalige KLOOSTERKAPEL van..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Oostelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Tegen de oostelijke gevel van vleugel (1) is tussen 1901-'03 een onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL gebouwd, naar een ontwerp van J. K..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel in Velp

Foto's (1)