Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ekenstein in Appingedam

Kasteel Buitenplaats

Alberdaweg 70
9901TA Appingedam
Groningen

Bouwjaar: 17e-19e eeuw


Beschrijving van Ekenstein

Omschrijving onderdeel 1. HUIS, XVII-XIX; rechthoekig, witgepleisterd hoofdblok van twee verdiepingen onder rondgaand schilddak met 4 hoekschoorstenen, grijze pannen; voorgevel met vijf traveeën; beneden achtruits vensters, op verdieping zeslichten; ingangspartij met neo-gotische portiek met balustrade; neo-gotische, witte erkerachtige aanbouw, 1870, (driezijdig, op basis van achthoek) symmetrisch achter het hoofdblok, twee verdiepingen onder schilddak aansluitend op hoofdblok; zelfde nokhoogte als hoofdblok; drie spitsboogvensters op parterre; drie H-vensters op verdieping met haakvormige reliëfomlijsting om bovenlichten; attiek met visblaasmotief en pinakels; links en rechts aansluitend op de achterbouw, tegen en evenwijdig aan de achtergevel van het hoofdblok twee smalle witte vleugels van één bouwlaag met topgevels onder zadeldak met grijze pannen; achtruits vensters. Inwendig o.m.: neo-gotische zaal, 1870, in achterbouw met genoemde erker: vrijwel ongestoord polychroom interieur met rijke schouw- en deurpartijen, lambrizering en plafond: uniek voor de noordelijke provincies. In het hoofdblok o.m. in de rechter voorkamer wandschilderingen op linnen, XVIII en houten schoorsteenmantel (zwart) met fraaie voluutconsoles; in linker voorkamer "Moorse" schoorsteenmantel, XIXb, in wit en bruinroze marmer; ingebouwde buffetkast, XVIII. In rechter achtervleugel ingebouwde buffetkast, XVIII. Waardering Het HUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de -gedeeltelijk- rijke neo-gotische architectuur; - vanwege de belangrijke interieuronderdelen, met name de neo-gotische zaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515515
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ekenstein in Appingedam

Parkaanleg

Alberdaweg 70
Appingedam
Omschrijving onderdeel 2. PARKAANLEG, XIX, bestaande uit twee vrijwel zelfstandige delen, elk met centrale vijver: het achterste gedeelte, ..

Veeschuur

Alberdaweg 70
Appingedam
Omschrijving onderdeel 4. VEESCHUUR, XIXd; ten noordoosten van het schathuis; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond onder zadeldak m..

Schathuis met dienstwoning

Alberdaweg 68
Appingedam
Omschrijving onderdeel 3. SCHATHUIS met DIENSTWONING, XIXc; het schathuis ligt ten noordoosten van het huis; nagenoeg vierkante plattegrond..

Wierde/huisterp

Stadsweg
Eekwerderdraai (Gemeente Loppersum)
Verhoogde woonplaats/huisterp. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Terrein Appelborg, dubbele gracht

Stadsweg 39
Appingedam
Terrein Appelborg. Dubbele gracht rond het borgterrein.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)