Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zoudtland: hoofdgebouw in Breda

Kasteel Buitenplaats

Zoudtlandseweg 9
4838GR Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Zoudtland: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (ZOUDTLAND) behorende tot de buitenplaats Zoudtland. Het is een voormalige herenboerderij bestaande uit een woonhuis met aangebouwd schuurgedeelte op een L-vormige plattegrond en daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De korte poot betreft het gepotdekselde en zwartgeverfde schuurgedeelte dat uitspringt naast de voorgevel van het huis. Het woonhuis is in baksteen opgetrokken. De voorgevel is vijf traveeën breed met in het midden de hoofdingang met een groengeschilderde deur in Lodewijk XVI-stijl. De voor- en oostelijke gevel hebben een verdieping die aan de achterzijde van het huis, de zuidelijke langsgevel, onder het doorlopende schilddak is gelegen. De oostelijke korte zijgevel heeft zowel op de parterre als op de verdieping drie ramen met op de begane grond 6-ruits vensters. De verdiepingsvensters hebben vier ruiten. Op het woongedeelte zijn de dakschilden aan de noord- en oostzijde gedekt met grijze pannen, de zuidelijke achterzijde heeft rode pannen. De schuur is rietgedekt met aan de west- en zuidzijde een strook van acht rijen rode pannen. Op de nok bevindt zich een achtkantig open klokkentorentje met ingezwenkt zinken tentdak. Vóór de restauratie in 1968 stond het op de nok van het woongedeelte. Huis en schuurgedeelte hebben dezelfde nokhoogte. Waardering Het HOOFDGEBOUW (ZOUDTLAND) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een herenboerderij die in de negentiende eeuw tot hoofdonderdeel van een buitenplaats is gegroeid; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515500
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zoudtland: hoofdgebouw in Breda

Zoudtland: historische park- en tuinaanleg

Zoudtlandseweg 9
Breda
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Zoudtland. Hoofdelementen uit de tuin zijn een opri..

Zoudtland: Vlaamse schuur

Zoudtlandseweg 9
Breda
Omschrijving onderdeel 3: VLAAMSE SCHUUR behorende tot de buitenplaats Zoudtland. De Vlaamse schuur dateert uit de periode XVIII-XIX en lig..

Zoudtland: bakhuis

Zoudtlandseweg 9
Breda
Omschrijving onderdeel 4: Het BAKHUIS dateert in oorsprong uit de XIXe eeuw en maakt deel uit van de buitenplaats Zoudtland. Het bakhuis i..

Boerderij van het brabantse langgeveltype met schuur van het vlaamse type en bakhuis

Sprundelsebaan 60
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype met schuur van het Vlaamse type en bakhuis.

Boerderij van het brabantse langgeveltype met twee schuren van het vlaamse type

Sprundelsebaan 75
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype met twee schuren van het Vlaamse type.

Kaart & Routeplanner