Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met schuur gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Hoogblokland

Boerderij

Bazeldijk 69
4221XZ Hoogblokland (gemeente Giessenlanden)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1750


Beschrijving van Boerderij met schuur gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl

Inleiding BOERDERIJ met schuur uit het midden van de 19de eeuw gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl. De boerderij heeft waarschijnlijk een oudere kern en staat met de gevel direct aan de weg (O), rechts daarvan (N) is de schuur gebouwd parallel aan de boerderij. Beide bouwdelen zijn door middel van een dwarsgeplaatst stalgedeelte met elkaar verbonden. In de jaren dertig van de 20ste eeuw is een deel van het woonhuis vergroot waarvoor een dakschild werd opgelicht. Links van de boerderij (Z) is een hoogstam boomgaard aangeplant. Omschrijving Boerderij met schuur en tussenlid op een U-vormige plattegrond opgetrokken in ijsselsteen (voorgevel woonhuis), deels gepleisterde baksteen (zijgevel woonhuis) en rode baksteen (zijgevel stal en achtergevel woonhuis). Het rietgedekte zadeldak is boven de kopse gevels afgewolfd. De voorgevel met gepleisterde plint heeft een asymmetrische indeling met een entree onder een bovenlicht met levensboom. Links van de deur een zesruits venster, rechts drie zesruits vensters. De luiken van de vensters zijn verdwenen, de duimen zijn nog aanwezig. In de top is een vierruits venster geplaatst. In het voorste deel van de linker zijgevel is een klein keldervenster met tralies geplaatst. Daarnaast een verhoogde gevel die door de dakvoet breekt. Hierin is een drielicht venster geplaatst met glas-in-lood in de bovenlichten. Links daarvan een deur met sierroosters onder een bovenlicht en zijlicht. De rechter zijgevel van het woonhuis heeft twee vensters met tralies. De voorgevel van de rechts naast het woonhuis liggende schuur is gepotdekseld en heeft grote rechtgesloten inrijdeuren. In de rechter zijgevels van de schuur zijn vier getoogde stalvensters geplaatst en een rechtgesloten dubbele houten deur. Het tussenlid bezit aan de voorzijde twee geschakelde vierruits venster met betonnen kozijnen. In de achtergevel zijn luiken en stalvensters geplaatst. Waardering De boerderij met schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als een vroeger in deze streek veel voorkomend maar nu zeldzaam type met een karakteristiek houten schuur. De boerderij met schuur is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de karakteristieke Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl. De boerderij en de schuur zijn verder redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Boerderij en schuur zijn zeer beeldbepalend gesitueerd aan de Bazeldijk en vormen samen met de beplanting een eenheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515494
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met schuur gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Hoogblokland

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Hoogblokland (Gemeente Giessenlanden)
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Neolithicum (Vlaardingen- en Klokbeker-cultuur). Het monument is van algemeen belang wegens ..

Toren der Hervormde Kerk

Dorpsplein 2Ongd
Nieuwland (Gemeente Zederik)
TOREN der Herv. Kerk. In het ten dele tufstenen onderstuk uit de 13e of 14e eeuw een rondboogfries. Het bovenstuk vernieuwd 18e eeuw. Klo..

Hervormde Kerk

Dorpsplein 2
Nieuwland (Gemeente Zederik)
Herv. Kerk. Laat-gotische DORPSKERK met in oorsprong driebeukig schip, waarvan de zijbeuken in 1866 zijn afgebroken. Koor met driezijdige ..

Boerderij "Klein Bosch"

Smalzijde 23
Nieuwland (Gemeente Zederik)
Inleiding In 1886 gebouwde BOERDERIJ met dwars voorhuis en een langsdeel. De boerderij is in opdracht van de familie Van Iperen gebouwd als..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Hoogblokland (Gemeente Giessenlanden)
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Neolithicum (Klokbeker-cultuur). Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis v..

Kaart & Routeplanner