Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in oorsprong van het type hallehuis in Noordeloos

Boerderij

Botersloot 70
4225PS Noordeloos (gemeente Giessenlanden)
Zuid Holland

Bouwjaar: derde kwart negentiende eeuw


Beschrijving van Boerderij in oorsprong van het type hallehuis

Inleiding BOERDERIJ in oorsprong van het type hallehuis daterend uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Het pand is, waarschijnlijk rond 1900, uitgebreid met een dwars geplaatst voorhuis en een naar één zijde eveneens dwars uitgebouwde stal. Hierdoor is een samengestelde plattegrond ontstaan, die een L-vorm met een T-vorm combineert. De kopgevels van de stallen en de aan het binnenerf gelegen zijgevel zijn in de jaren zestig van de twintigste eeuw beschoten. De boerderij is wat verder van de weg gelegen en bereikbaar via een eigen, onverharde weg. Bij het voorhuis staan twee imposante kastanjebomen. Aan de straatzijde een hoogstam fruitboomgaard. Omschrijving De boerderij is opgetrokken in donkerrode baksteen. De drie zadeldaken zijn met riet gedekt. Het voorhuis heeft vlechtingen in de topgevels. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel, geflankeerd door links één en rechts twee zesruits schuifvensters. In de linker zijgevel bevindt zich een deur met bovenlicht en zowel op de begane grond als op de verdieping een vierruitsvenster. In de rechtezijgevel zijn de vensters vernieuwd. Het voorste gedeelte van het achter het voorhuis gelegen oorspronkelijke hallehuis is bij de woning getrokken. Hiertoe is het dakschild van de linker zijgevel opgelicht t.b.v twee vierruitsschuifvensters. Voorts in deze gevel enkele houten stalvensters. In de rechter zijgevel twee eveneens vernieuwde vensters en dubbele hoge houten inrijdeuren met een klinket en drie vierruitsvenstertjes. De deels beschoten achtergevel heeft een deur en enkele houten mestluiken. In de top een luik en een klein venster. Een houten pieron siert de top. De achtergevel van de oorspronkelijke stal ligt in één lijn met de zijgevel van de latere dwarsgeplaatste stal. Hierin enkele ijzeren rondboog stalvensters en houten mestluiken. In de achtergevel van de dwarsgeplaatste stalschuur bevinden zich een houten staldeuren. In de aan het binnenerf gelegen zijgevel van deze schuur een kleine en een grote houten staldeur, een hooizolderluik met een steekkap en diverse raampjes met stalen vensters. Interieur In het voorhuis twee kamers met een schouw met handbeschilderde tegels waarop verschillende afbeeldingen (ondermeer man met paard en vogelkooi). Van het oorspronkelijke woongedeelte resteert nog een woonkamer met balkenplafond en alkoof. In de stal nog de stenen vloer van een karnmolen. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in de loop van de tweede helft van de negentiende eeuw tot een samengestelde vorm gegroeide boerderij in Ambachtelijk-traditionele stijl en vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515492
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in oorsprong van het type hallehuis in Noordeloos

Hoge stal, deel uitmakend van een schilderachtige boerderij, waarvan het rieten zadeldak aan de voorzijde door een puntgevel wordt afgesloten

Noordzijde 120
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Hoge stal, deel uitmakend van een schilderachtige boerderij, waarvan het rieten zadeldak aan de voorzijde door een puntgevel wordt afgeslote..

Woonhuis, deel uitmakend van een schilderachtige boerderij

Noordzijde 118
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Woonhuis, deel uitmakend van een schilderachtige boerderij, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1614. Afgeknotte puntgevel, waarin on..

De Stijve Molen

Molenpad 14
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
De Stijve Molen. Een WIPWATERMOLEN, waarschijnlijk 18e eeuws, eigendom van de Polder Middelbroek, Ameide en Tienhoven. Zeer vervallen. La..

Gave boerderij

Noordzijde 95
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Gave BOERDERIJ, blijkens gevelsteentje in de voorgevel uit 1706. Woonhuis en stal onder een rieten zadeldak. In de voorgevel vensters met ..

Terrein waarin sporen van bewoning

Twaalfhoevenseweg
Meerkerk (Gemeente Zederik)
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Midden-Bronstijd. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetensch..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in oorsprong van het type hallehuis in Noordeloos