Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het hallehuistype in Arkel

Boerderij

Achterdijk 15
4241TG Arkel (gemeente Giessenlanden)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Boerderij van het hallehuistype

Inleiding Boerderij van het hallehuistype gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl rond het midden van de 19de eeuw. De boerderij ligt in het buitengebied van de gemeente en staat met de kopse gevel iets teruggerooid van de weg en is toegankelijk via een pad omzoomd met hagen. De boerdrij is omgeven door een eenvoudige erfbeplaning. Omschrijving Boerderij opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met vlechtingen onder een rietgedekt wolfsdak. De voorgevel (zuid) met een gpleisterde plint, heeft een uit het midden geplaatste eenvoudige deur onder een tweelicht bovenlicht en drie roedeverdeelde schuiframen voorzien van luiken.In de top een smaldraairaam met roedeverdeling. Deur- en vensteropeningen worden afgesloten met een strekkenlaag. De rechterzijgevel (oost) heeft ter plaatse van de het woonhuis een tweede entree en twee gekoppelde vensters met luiken behangen. Het stalgedeelte bezit twee getoogde stalvensters met een lancetvormige roedeverdeling. De linkerzijgevel (west) bevat naast een venster in het woonhuisdeel, mestluiken ter plaatse van het stalgedeelte. De houten achtergevel is gepotdekseld en heeft een dubbele inrijdeur met beslag en een staldeur. In de top is een hooiluik geplaatst. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege - de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij van het hallehuistype uit het midden van de 19de; - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke trant; - de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515491
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het hallehuistype in Arkel

Boerderij Grootbos

Smalzijde 24
Nieuwland (Gemeente Zederik)
Boerderij 'Grootbos', begin 18e eeuw. WOONHUIS onder met riet gedekt schilddak, waarin twee dakvensters onder opgewipt dak. Links opkamer...

Boerderij "Klein Bosch"

Smalzijde 23
Nieuwland (Gemeente Zederik)
Inleiding In 1886 gebouwde BOERDERIJ met dwars voorhuis en een langsdeel. De boerderij is in opdracht van de familie Van Iperen gebouwd als..

Boerderij met dwars woongedeelte van beganegrond met zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Klinkert 1
Arkel (Gemeente Giessenlanden)
BOERDERIJ met dwars woongedeelte van beganegrond met zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, 18e eeuw. Vensters met luiken en 16-ruitsr..

Boerderij onder rieten wolfdak; in een steen gedateerd

Lingedijk 111
Kedichem (Gemeente Leerdam)
Boerderij onder rieten wolfdak; in een steen gedateerd: 1874. Gaaf bewaard geheel: voorgevel met vlechtingen; vensters met zes- en vierruit..

Boerderij, op T-vormige plattegrond. Woongedeelte onder rieten zadeldak, met in de vensters schuiframen met goede roedenverdeling. Stal onder rieten w ..

Lingedijk 155
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Boerderij, eerste helft 19e eeuw, op T-vormige plattegrond. Woongedeelte onder rieten zadeldak, met in de vensters schuiframen met goede ro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het hallehuistype in Arkel

Foto's (2)