Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overtuin in Tienhoven

Boerderij

Hogewaard 2
4235VS Tienhoven (gemeente Zederik)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1843


Beschrijving van Overtuin

Inleiding Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met vóór de boerderij, aan de andere kant van de straat een OVERTUIN (4) met boomgaard (appelhof). De oorspronkelijke aanleg van de overtuin is waarschijnlijk negentiende eeuws en dateert mogelijk uit de bouwtijd van de boerderij (1843). De tuin heeft waarschijnlijk pas later de functie van boomgaard en bleek gekregen. Omschrijving Deels door een gemetselde muur met ezelsrug omheinde overtuin. De toegang tot de tuin wordt gevormd door een hekpijlers bevestigde, openslaande ijzeren hekken, die in het verlengde staan van de oprit van de boerderij. De hekpijlers zijn door middel van een klimmend muurdeel met de tuinmuur verbonden. De tuin heeft een eenvoudige aanleg en al heel lang een functie als boomgaard (appelhof). Waardering De overtuin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. - De overtuin is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een weinig meer voorkomend tuintype. - De tuin heeft ensemblewaarde vanwege de situering en vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het complex, waarvan het deel uitmaakt. - De tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. - Omdat er weinig overtuinen in Zuid-Holland bewaard zijn gebleven heeft de tuin annex boomgaard bovendien zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515483
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overtuin in Tienhoven

Wagenschuur

Hogewaard 4
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met rechts van de boerderij een voormalige WAGENSCHUUR (2) die vroeger tevens een karn..

Boerderij

Hogewaard 2
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Monumentale BOERDERIJ(1) voor veeteelt van het hallehuistype met langsdeel. Deel uitmakend van een boerderijcomplex Het woonhuisg..

Schuur

Hogewaard 2
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met rechtsachter de boerderij een waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse SCHUUR (3) di..

Boerderij met gewitte gevel en hoog, met riet gedekt zadeldak

Prinsengracht 26
Ameide (Gemeente Zederik)
BOERDERIJ, XVII, met gewitte gevel en hoog, met riet gedekt zadeldak. Empire-schuiframen, zoldervenster met toog.

Nederlands Hervormde kerk

Kerkstraat 10
Ameide (Gemeente Zederik)
Nederlands Hervormde KERK. Driebeukig, pseudobasilicaal schip, koor met 5/10 sluiting en westelijke toren, in oorsprong laat-romaans, verho..

Kaart & Routeplanner

Route naar Overtuin in Tienhoven