Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur in Tienhoven

Boerderij

Hogewaard 4
4235VS Tienhoven (gemeente Zederik)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1843


Beschrijving van Wagenschuur

Inleiding Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met rechts van de boerderij een voormalige WAGENSCHUUR (2) die vroeger tevens een karnmolen bevatte en als kaasmakerij fungeerde. De schuur dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van de boerderij (1843) is gebouwd in een stijl die kan worden omschreven als Traditioneel-Ambachtelijk. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken schuur onder een met riet (naar de boerderij gekeerd dakschild en wolfsend), golfplaat en Hollandse pannen gedekt schild-\wolfdak. In de naar de boerderij gekeerde langsgevel een dubbele rondboogdeur met klinket, een halfrond venster met ijzeren raam aan weerszijden en een grote, waarschijnlijk niet oorspronkelijke rechtgesloten deur. Naar de weg gekeerde kopgevel met een rechtgesloten venster en een klein, rond zoldervenster met ijzeren raam. Toegevoegde aanbouw onder lessenaardak aan achterste langsgevel. Langer, met pannen gedekt dakschild aan de linker kopse zijde, die blind is. Het inwendige van de schuur bevat onder meer nog een in een hoek gesitueerde stookplaats, met houten schoorsteenmantel onder een rookvang (boezem) van gepleisterde baksteen. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. - De schuur is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een multifunctionele, negentiende eeuwse boerenschuur. - De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de situering en vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het complex, waarvan het deel uitmaakt. - De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515481
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur in Tienhoven

Boerderij

Hogewaard 2
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Monumentale BOERDERIJ(1) voor veeteelt van het hallehuistype met langsdeel. Deel uitmakend van een boerderijcomplex Het woonhuisg..

Schuur

Hogewaard 2
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met rechtsachter de boerderij een waarschijnlijk vroeg-twintigste eeuwse SCHUUR (3) di..

Overtuin

Hogewaard 2
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met vóór de boerderij, aan de andere kant van de straat een OVERTUIN (4) met boomgaa..

Boerderij met gewitte gevel en hoog, met riet gedekt zadeldak

Prinsengracht 26
Ameide (Gemeente Zederik)
BOERDERIJ, XVII, met gewitte gevel en hoog, met riet gedekt zadeldak. Empire-schuiframen, zoldervenster met toog.

Nederlands Hervormde kerk

Kerkstraat 10
Ameide (Gemeente Zederik)
Nederlands Hervormde KERK. Driebeukig, pseudobasilicaal schip, koor met 5/10 sluiting en westelijke toren, in oorsprong laat-romaans, verho..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur in Tienhoven

Foto's (2)