Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Café Welgelegen: voormalige schuur in Tienhoven

Gebouw

Lekdijk 75
4235VN Tienhoven (gemeente Zederik)
Zuid Holland

Bouwjaar: waarschijnlijk 1875


Beschrijving van Café Welgelegen: voormalige schuur

Inleiding Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig veerhuis met SCHUUR (2). Het veerhuis functioneert tegenwoordig als veerhuis met woning onder de naam 'Café Welgelegen'. Het veerhuis is volgens een datumsteen gebouwd in 1875 en wordt gekenmerkt door een Traditioneel-Ambachtelijke bouwstijl. Het voormalige veerhuis wordt vergezeld door een in een vergelijkbare stijl gebouwde SCHUUR(2), die waarschijnlijk ook uit 1875 dateert. Omschrijving De hoofdmassa van de schuur heeft een rechthoekige plattegrond en staat onder een zadeldak. Tegen de kopgevel aan de wegzijde staan een grotere (links) en een kleinere uitbouw onder lessenaardak. De daken zijn gedekt met Hollandse pannen. De naar de weg gerichte gevel van de linker uitbouw bevat een getoogd venster met gietijzeren raam met roedenverdeling. De rechter uitbouw is aan deze zijde voorzien van een rechtgesloten deur. De kopgevel van het hoofdvolume is een puntgevel met vlechtingen, staafankers en een halfrond venster met gestileerde plantenmotieven in het gietijzeren raam. De westzijde van de schuur is blind. De achterste kopgevel bevat op de begane grond twee getoogde gietijzeren ramen als die in de voorste kopgevel en een uitbouw (gemak?) met naar de woning gerichte deur. Hierboven een beschoten geveltop van gepotdekselde planken met luikopening. De op de woning georiënteerde langsgevel bevat rechts een enkele deur onder gedeeld bovenlicht en links daarvan een dubbele inrijdeur, die alle onder rollaag staan. Waardering De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en vanwege de situationele waarde. - De schuur is van cultuurhistorisch belang als onderdeel van het voormalige veerhuis. - De schuur is van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke negentiende eeuwse vormgeving. - De schuur heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan de dijk, vanwege de bijzondere ruimtelijke en visuele relatie met de nabijgelegen kerk en vanwege de samenhang met het veerhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515478
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Café Welgelegen: voormalige schuur in Tienhoven

Café Welgelegen: voormalige veerhuis

Lekdijk 75
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig VEERHUIS(1) behorend bij het complex ve..

Nederlands Hervormde Kerk

Lekdijk 74
Tienhoven (Gemeente Zederik)
NED. HERV. KERK. In oorsprong eenbeukige, 12e eeuwse dorpskerk gewijd aan de H. Nicolaas. Van deze romaanse kerk zijn tufstenen muurgedeel..

Het Huys Herlaar

Lekdijk 84
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Hekpijlers van "Het Huys Herlaar", oostelijk van het dorp aan de Lekdijk gemetselde hekpijlers met zandstenen dekplaten en gebeeldhouwde, wa..

Dijkbewakingspaal nummer 5

Lekdijk West 2
Lopik
Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden...

Hoekpand met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel

Nieuwstraat 30
Ameide (Gemeente Zederik)
HOEKPAND Peperstraat met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel XIX A ?, waarin Empire-schuiframen. Stoephek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Café Welgelegen: voormalige schuur in Tienhoven

Foto's (1)