Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Terborg

Gebouw

Stationsweg 6
7061CT Terborg (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1890-1896


Beschrijving van Koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg en belegd met pannen. Het gebouw is opgetrokken in crèmekleurige en roze kalkzandsteen gemetseld in kruisverband. Het gebouw bezit een in baksteen uitgevoerd door een rollaag afgesloten trasraam waarin zich in de ZIJGEVELS getoogde kelderlichten bevinden. De bovenliggende in roze kalkzandsteen opgetrokken geveldelen worden verlevendigd door in crèmekleurige kalkzandsteen uitgevoerde speklagen. De VOORGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en wordt geflankeerd door vlakke hoekpilasters. De linker gevelhelft heeft een dubbele houten deur waarboven een door een segmentboog afgesloten zesruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een getoogde houten deur. In de topgevel bevinden zich twee door blinde segmentboogjes afgesloten zolderluiken en twee gietijzeren roosvensters. Het overstekende zadeldak wordt afgesloten door windveren en bezit een sierspant met makelaar. Tegen de ACHTERGEVEL is een moderne aanbouw geplaatst. Het INTERIEUR van het gebouw bezit volgens de eigenaar nog oorspronkelijke onderdelen. Waardering KOETSHUIS gebouwd in de jaren 1890-1896 onder invloed van de Neo-Renaissancestijl in opdracht van P.L.M. OORSPRONG uit ZWOLLE. - Van architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een koetshuis waarvan de rijke detaillering van de met name de voorgevel invloeden van Neo-Renaissancestijl vertoont. Opvallend is het materiaalgebruik van het koetshuis waarvan de gevels zijn opgetrokken in crèmekleurige en rode kalkzandsteen. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het spekslagerij annex worstmakerijcomplex Oorsprong. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het zeldzame en representatieve laat-negentiende-eeuwse spekslagerij- annex worstmakerijcomplex Oorsprong. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Terborg

Spekslagerij annex worstmakerij met aangebouwd woonhuis

Stationsweg 6
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving De voormalige SPEKSLAGERIJ annex WORSTMAKERIJ met aangebouwd WOONHUIS is gebouwd op een samengestelde plattegrond. De woning b..

Joodse begraafplaats

Silvoldseweg 17
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Voormalige ISRAELITISCHE BEGRAAFPLAATS, gelegen in de tuin - binnen de omheining - van het pand Silvoldseweg 17 te Terborg. Hoew..

Paardenstal annex kippenhok in de tuin achter de villa

Silvoldseweg 17
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Paardenstal annex kippenhok in de tuin achter de villa. Omschrijving Een in baksteen opgetrokken paardenstal op rechthoekige g..

Prieel in de tuin achter de villa

Silvoldseweg 17
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Prieel in de tuin achter de villa. Omschrijving Een zeszijdig houten prieel onder een met zink bekleed vlak tentdak met piron ..

Grote vrijstaande villa met koetshuis in neoclassicistische stijl

Silvoldseweg 17
Terborg (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding Grote vrijstaande VILLA met KOETSHUIS in neoclassicistische stijl in ruime tuin met enkele OUDE BOMEN, gedeeltelijk omsloten door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Terborg

Foto's (1)